Çatılarda Yalıtım, İzolasyon Çeşitleri Nelerdir?


Çatılarda Yalıtım, İzolasyon Çeşitleri Nelerdir?

Çatılarda Yalıtımı Çeşitleri

Çatı yalıtımı, kış aylarında yükselen ısı kayıplarını engellemek ve yaz aylarında da aşırı sıcak olmasını engellemek hedefiyle hem ülke ekonomisi hem bireysel ekonomiye katkı sağlamak hedefiyle yaptırılır. Çatılardan kaynaklanan ısı kaybının %25 seviyesinde bulunduğu belirleme edilmiş olup, daha sıhhatli ve konforlu bir yaşamının gereği olarak oluşturulan incelemelerde kesinlikle çatı izolasyonu yapılması gerektiği anlaşılmıştır. Çatı yalıtım türleri arasında çoğu malzeme kullanılarak yalıtılması gereken elementler su, ışık, radyasyon ve ses olarak sıralanabilir. Mantolama nedir?

Çatı Isı Yalıtımının Faydaları
Çatı ısı yalıtımı kış aylarında yükselen ısı kaybı, yaz aylarında rahatsız edici ısısı önlemesinin dışında bina içersinde ki ısısı dengeleyerek küflenme, rutubet oluşumu gibi insan sağlığına zarar verecek olumsuzlukların önünde geçer. Isı yalıtımı dışında ses yalıtımına da yararı bulunduğu amacıyla dışarıdan istikbal gürültü kirliliği de önlenmiş oluyor.

Döşeme Üstüne Yapılan Çatı Isı Yalıtımı
Bu tür çatılara işin eksperleri soğuk çatı olarak adlandırırlar ve mineral yün olan şilteler, döşeme üzerine yayılarak uygulanır. Bu tür program oluşturulan çatılarda tercih edilen mantolama malzemeler yük taşıma kapasitesi olmadığı amacıyla üzerlerine ağır rastgele yük konmaması gerektiği gibi üstünde yürünmemelidir. Eğer kesinlikle yürüme gerekecek ise kadronlar üzerine yürüyebilmek amacıyla yol yapılması gerekir. Çatı izolasyonunu yapılırken şayet çatıya yük istikbalse şilte kullanmak yerine levha tarzı malzemeler kullanılması gerekiyor. Hem de yalıtım tabakası şap malzemesi ile koruma altına alınmalıdır.

Mertek Arası ya da Mertek Altı Isı Yalıtımı Çeşitleri
Bu program da kullanılacak olan şiltelerin bir yönü alüminyum folyo ile kaplanmış ve kenarlarında 5 cm kadar belirleme uzaklığı olması gerekiyor. Şilteler yerleştirilirken folyolu yüzeyi sıcak tarafa bakmalı ve belirleme yerlerinden merteklere çivilenir. Çatı izolasyon prosedürü en son alçı plaka ya da lambri ile kaplanarak tamamlanır.

Mertek Üstü Çatılarda Uygulanacak İzolasyon Çeşitleri
Yapılan ısı yalıtımının üzerine su kesici örtü ve örtünün üzerine eğime doğru su boşaltımını sağlayacak lata ya da saçak yönünda kiremitlerin oturacağı latalar konulur.

Havalandırmasız Olan Çatılarda Isı Yalıtımı Çeşitleri
Bu tip çatılarda örtü koruyucu tabaka ile taşıyıcı sistem arasında hava yastığı bulunmadığından çatıyı meydana getiren bütün tabakalar birbirinin üzerine oturur ve sistem korunmadığı amacıyla taşıyıcı yapıda genleşme olur ve bu çatılara da sıcak çatı denir. Isı yalıtım tabakasının taşıyıcının üst evresinde olması ve ısı köprülerinin engellenmesi amacıyla yalıtımın saçakların etrafını sarması gerekiyor. Bunların dışında çatının genel yapısına bakılarak dşayetlendirme yapılarak yapılabilecek çoğu çatı yalıtım türleri mevcuttur.