Çatılarda İzolasyon, Yalıtım Uygulaması Neden Yapılır?


Çatılarda İzolasyon, Yalıtım Uygulaması Neden Yapılır?

Çatılarda İzolasyonu Neden Yapılır?

Çatı izolasyonu binanın ilk günkü niteliğini güvenliğini sağlamak ve desteklemek amacıyla yapılır. Hemen anında pek çok çatıya uygulanabilmektedir. Doğadan kaynaklanan dış etmenlerin çatıya ve binaya zararını engellemek, rutubet kaynaklı terleme ve küflenmeden güvenliğini sağlamak ve ilaveten ısı ve enerji tasarrufu sağlamak gibi pek çok yararı bulunmaktadır.

Çatı İzolasyonunda Kullanılan Malzemeler

Her çatı uygulaması amacıyla kaliteli ve doğru kalınlıktaki mamüller seçilmelidir. Cam yünü, taş yünü, poliüretan ve strafor gibi malzemelerdir. Bunların hepsi makul çatı amacıyla seçilmeli ve iyi bir işçilikle işlenmelidir. En verimli netice yalnız bu şekilde alınabilir. Hem de dekupaj testeresi, el testeresi, vidalama aleti, çatal çekiç, zımba tabancası, makas, maket bıçağı, eldiven, toz maskeleri de lüzumlu malzemeler listesinde bulunmaktadır. Mantolama nedir? makalesinden faydalabilirsiniz.

Asıl soruya geri dönmek gerekirse; çatı izolasyonu nasıl yapılır denildiğinde; ilk önce izolasyon malzemeleri ciltte, gözde ve solunum yollarında tahrişe namacıyla olabileceğinden iş güvenliği sağlanmalıdır. Sonrasında lüzumlu ölçüler alınmalı, yapıya makul malzemeler hazırlanmalı ve makul boyutlarda montaj amacıyla hazırlanmalıdır. Paneller arasında hiçbir boşluk bulunmaması gerekir. İzolasyon panelleri döşendikten sonra membranı uygulanmalıdır.

Bu program çatı kirişlerine sıkıca zımbalanan 10cm’lik bindirmelerdir. Bunlar ve üst üste gelenleri izolasyon bandıyla kapatmaktır. Çatının rastgele bir köşesinden başlanan yalıtım şilteleri yukardan aşağıya doğru açılır. Şilteler sıkıca bastırılır ve zımbalama prosedürü uygulanır. Ek yerleri kesinlikle bant sayesinde kapatılmalıdır. Sonrasında çatının yapısına göre kaya yünü, taşyünü, cam yünü, polistiren, poliüretan gibi malzemelerle mantolama panelleri kullanılır. Bu malzemelerden bazıları hem hava geçirmezliği hem de düz bir zemin meydana getirmek amacıyla kullanılır. Daha sonra alçı ya da levha malzemesiyle son işlemlerde tamamlanır. Uzun yaşamlı olması amacıyla oluşturulan çerçevelere sabitlenmelidir.