Mantolama Uygulaması İle Isı Yalıtımının Çevreye ve Doğaya Faydaları


Mantolama Uygulaması İle Isı Yalıtımının Çevreye ve Doğaya Faydaları

Mantolama Uygulaması İle Isı Yalıtımının Çevreye ve Doğaya Faydaları

Rusya’nın Çernobil bölgesindeki nükleer santralde meydana çıkan bir arıza, nükleer enerjinin insanlar ve etraf amacıyla nasıl bir tehdit oluşturduğunu apaçık gösterdi. 1988 yılındaki olayda, nükleer santralden sızan radyasyon, binlerce insanın hemen, binlerce insanın da ölümcül hastalığa yakalanarak bir vakit sonra hayatını kaybetmesine yol açtı. Bölgenin natural dengesi tamamiyla bozuldu, sıhhatli hayat imkanı kalmadı. Çernobil’den sızıntı sebebiyle sunulan radyasyon, yalnızca santralin çevresini sarmalayan bölgeyi etkilemekle sınırlı kalmayarak hava akımlarıyla Avrupa’nın yakın ülkelerini ve maalesef ülkemiz Türkiye’yi de etkileri altına aldı. Bugün, bilhassa Karadeniz bölgesinde, kanser vakalarında büyük bir artış gözleniyor. Bilim insanları, kanser vakalarının bu kadar yükselişinin sebebi olarak, Çernobil’deki patlama kazasını gösteriyor.

Isı Yalıtımı Çevrenin Korunmasına Nasıl Katkı Sağlar?

Çevre ve İnsan korunmasına tehdit meydana getiren ne yazik ki yalnızca nükleer enerji değil. Dünyanın enerji gereksiniminin % 60 oranından fazla miktarının elde edildiği fosil yakıtlar, belki de nükleer enerjiden çok daha büyük bir tehlikeye çağrı çıkarıyor.

Enerji ihtiyaçlarının yükselmesi ve verimli enerji kullanılmamasi sonucunda, hava kirliliğinde çok fazla artış mevcut. Bilim insanları araştırmalarında Hava kirliliğindeki bu yükselme değerlerini kendisini küresel ısınma ve iklimlerdeki değişim dengesizlikleri oluştuğunu savunuyor.. Küresel ısınma tehdidi ve hava kirliliğini azaltmak; günümüzün en mühim konularında başı çekiyor. Küresel ısınmanın, Çernobil’deki gibi trajik neticelerinin şimdilik hissedilmemesi, çevre alanında çalışma yapan çevreciler ve bilim adamlarının sıksık uyarılarına karşın, kamuoyunda gereken hassasiyetin henüz oluşmamısına sebep oluyor. Kış mevsiminde ısı kayıplarının, yaz mevsiminde ise ısı kazançlarının azaltılması ile elde edilecek yakıt tasarrufu, yanında atmosfere atılan sera gazlarında da bir düşüş sağlayacaktır. Kömür, petrol gibi yakıtlar bir yandan gözle görülür biçimde hava kirliliğine yol açıp insan sağlığını tekhikeye sokarken, başka yandan küresel ısınmaya ve doğal olarak iklimlerin değişmesine neden oluyor. Fosil yakıtlar yandığında, renksiz ve yanmayan bir gaz olan karbondioksit tehlikeli bir şekilde meydana çıkmaktadır.

Mantolamanın Doğaya Faydaları Nelerdir?

Genellikle atmosferin alt tabakası troposferde tespit edilen karbon dioksitin ekolojik denge yönünden önemi büyüktür. Enerji tüketimindeki artış sonucu, atmosferdeki karbondioksit miktarı yıldan yıla artar. Bunun sonucunda, güneş ışınlarının yeryüzüne gidişi ve yansıma ile dönmesi sırasında, çok çok miktarda enerji soğurulur ve atmosferin ısısı giderek yükselir. Küresel ısınma, sera gazları olarak adlandırılan gazların etkileriyle atmosfer ısısındaki bu yükselmenin bir sonucudur.

Hava kirliliğinin ve küresel ısınmanın trajik neticelerini yakınımızda hissetmiyor olabiliriz. Ancak, bilim insanlarının uyarılarının öneme alınması ve bu hususta harekete geçmek gerekmektedir. Bu noktada yapılması gerekenlerin başında, yapılacak yalıtım, izolayon tedbirleri gelmektedir.

Enerjinin etkin kullanımını sağlayacak ısı yalıtımı tedbirleri, fosil yakıt kullanımını azaltarak, küresel ısınmaya yol açan sera gazı emisyonlarının azalmasında mühim bir rol oynayacaktır.

Yani sıra yapılacak sadece bir bina ısı yalıtımı, yaz aylarında soğutma amacıyla tercih edilen ve ozon tabakasına zarar veren soğutucu gazlara duyulan gereksinimi da azaltacaktır. Azalan enerji gereksinimi; elektrik gereksinimini, bundan dolayı elektrik üretimini ve üretimde tercih edilen fosil yakıt miktarını; böylece de gaz salınımını azaltmış olacaktır. Bu neden le binalarda mantolama uygulaması hafife alınacak bir konu değildir.