Dış Cephe Kaplama İle Isı Yalıtımı, Mantolama


Dış Cephe Kaplama İle Isı Yalıtımı, Mantolama

Dış Cephe Kaplama İle Isı Yalıtımı, Mantolama


Dış cephe kaplaması ile ısı yalıtımı, yalnızca yapılar amacıyla değil, endüstriden otomotive kadar çoğu alanda tercih edilen bir teknolojidir. Konutların ısınma lüzuminimi öneme alındığında ve bu maliyetlerin miktarı hesaba katıldığında ısı yalıtımının gerçekte ne kadar mühim bir program bulunduğu meydana çıkar. Binaların enerji sarfiyatını en az %50 oranında azalttığı tanınan mantolama programları, programın niteliğine bağlı olarak çok daha yüksek performans almamızı sağlamaktadır. Yapılara uygulanan ısı yalıtımı teknikleri ile endüstri ve başka alanlarda uygulanan ısı yalıtımı teknikleri aynı değildir. Yapı teknolojisinde daha çok dış cephe mantolama şeklinde uygulanan programlar endüstri ve başka alanlarda değişik şekilde uygulanabilmektedir.

Dış Cephede Hangi Mantolama Yöntemi Uygulanmalıdır?

Yapıların niteliğine bağlı olarak çoğu değişik ısı yalıtım metodu kullanılabilir. En çok tercih edilen ısı yalıtım teknolojisi ısı yalıtımı olarak ifade edilmekte olan dış cephen mantolama malzemeleri ile bütünün kaplanması programıdır. Bu program en ekonik fiyatlar ve kullanım süresinden  dolayı en çok tercih edilen ısı yalıtım programıdır.

Kimi yapılarda ise içeriden ısı yalıtımı ya da duvar arası ısı yalıtımı ya da mantolama olarak uygulanabilir. Sandviç duvar olarak tanım edilen programlarda iki tuğla arasına ısı yalıtım malzemesi yerleştirilerek program tamamlanır. Nispi olarak bu programın da belli ölçüde ısı yalıtım özelliğine sahip bulunduğu özetlenebilir ancak, yapıların en yüksek verimlilik civarında yasenemasını gerçekleştiren program tartışılmaz olarak ısı yalıtımıdır. Alüminyum dış cephe kaplama ve başka programlar ile desteklenen ısı yalıtımı bu sayede dekoratif özelliklerini de meydana koymaktadır.

Mantolama Fiyatları Yüksek midir?
Ilk yatırım maliyetini bakılacak bulunduğunda tek kalemde ödenmesi halinde ısı yalıtımı fiyatları göz ürkütücü olabilir. Ancak bu program orta ve uzun vadede konut sahiplerine en az %50 tasarruf etme olanağı sağlayacağından gerçekte yüksek bir maliyet değildir. Daha muhimi programlar tek kalemde ödenmek mecburiyetinde değildir. Devlet teşvikleri yardımıyla ısı yalıtımı programları amacıyla 60 aya kadar vade yapılabilmekte bu alanda devletin sunmuş bulunduğu imkanlardan faydalanabilmektedir.

Kabaca yapılacak bir hesaplama ile ısı yalıtımının ilk yatırım maliyetini ortalama 3 sene amacıylade geri getireceği özetlenebilir. Bu halde örnek olarak 60 aylık vade ile yaptırılan ısı yalıtımı 36 aydan sonra kar boyutuna ulaşacaktır. Mantolama uygulanan binanın özellikleri de uygulanan Mantolamanın ne kadar tasarruf ettireceğini bağlı olarak sağlayacağı avantajlar da etkileyecektir. Yani kimi binalarda ortalama %50 olarak tanımlenen tasarruf oranı, yüzde seksen oranına kadar çıkabilmektedir. Yapının konumu ve bulunduğu coğrafyanın iklim özellikleri bu faktörleri direkt olarak etkileyecektir.