Taşyünü Mantolama ve EPS Isı Yalıtımı Arasındaki Fark Nedir?


Taşyünü Mantolama ve EPS Isı Yalıtımı Arasındaki Fark Nedir?

Taş Yünü Mantolama mı?, Eps Strafor Isı Yalıtımı mı? Tercih Edilmelidir?

Enerji, madde üstünde hareket eder. Isı da bir enerji şekli bulunduğuna göre; tutunabildiği bütün gereçler üstünden hareket yapabilmesi beklenir. Zaten sonu aşağı yukarıya bu tür olmaktadır. İşte Taşyünü Mantolama ve EPS Arasındaki Fark Nedir? sorusunun cevabını arar iken öğrenmemiz gereken birinci unsur, ısının nasıl hareket ettiği ve ısı kayıplarının nasıl yaşandığını kavramak olacaktır.

Örnek olarak Eski tip evleri ele alalım. Örneğin Taş evler. Taş evlerin çok yüksek bir ısı koruma etkeni söz hususudur, çünkü taş; ısı geçirgenliği olabildiğince düşük bir gereçdir. Doğal taşların beton ile kıyaslanması çok hatalı olacaktır. Basit bir ifade ile taş’ın mukavemetinin betondan aşağı yukarıya 100 kat çok bulunduğunu söylemek doğru bir yaklaşımdır.

Bu sayede geçirgenliği de olabildiğince düşüktür. Her ne kadar yoğunluğu çok da olsa gereçin kaliteyi gereği natural taşın betondan çok daha iyi yalıtım gerçekletireceğini söylemek hatalı olmayacaktır.

Ancak bir problem bulunmaktadır ki taş, sahip bulunduğu yoğunluk gereğince yapılarda kullanılamayacak kadar ağırdır. Hem de temin edilebilmesi de bugünkü konut stoğunun gereksinimleri nazara alındığında olası görünmemektedir. İşte bu sebeple taşın sağlayacağı mantolama etkenine yakın, hem de birtakım çeşitleri ile taştan çok daha güçlü bir çözüm üretebilmek amacıyla taşyünü gereçi buluş edilmiştir. Doğal taşın binlerce derecelik ısıda eritilip, yün durumuna getirildikten sonra preslenip levhalara dönüştürülmüş şekli olan taşyünü, sektörün tanınan en yüksek yalıtım etkenine sahip ürünüdür.

Taş Yünü vs Eps Strafor

Taşyünü mantolama malzemesi de bir takım dezavantajlara sahiptir. Örnek Olarak her ne kadar taş kadar olmasa da, belli bir ağırlığı bulunmaktadır ve yalıtım yapılırken çok itinalı monte edilmesi gerekir. Bunun yanı sıra ön görü edilebileceği gibi bir oran pahalı olması söz hususudur. Bu dezavantajların önüne geçmek amacıyla petrokimya endüstrisi doğrultusundan tasarlanan ürün ise EPS’dir.

Çoğumuzun strafor olarak tanıdığı, Expanded Polystrene ya da Expandable Polystrene yani EPS, havayı kullanarak kusursuz bir ısı yalıtımı etkeni oluşturmakta tercih edilen özel bir gereçdir. Buz dolaplarından termaoslara kadar anında her ısı koruma etkeni gereksinimi duyulan alanda tercih edilen bu gereç olabildiğince hafiftir. Zira EPS %98 hava boşluğu, %2 sentetik gereçden imal edilmektedir.


EPS’in Avantajları
EPS hafif ve ekonomik bir gereçdir
Bilinen bir kullanım ömrü olmamakla eş güdümlü en az yapı kullanım süresinde etkili bulunduğu bilinmektedir
Isı yalıtım etkeni çok yüksektir
Kolay yapılır ve ağırlığı çok olmadığından yapıştırma metodu ile yüzeye kaplanabilir
Üzeri kaplanabilir ve boyanabilir
Sonuç olarak EPS ısı yalıtımı uygulanan pek çok binada öncelikli tercih edilen ürün olmaktadır. Isı Yalıtımı etkeni bakımından ve maliyet analizi yapıldığında ulaşılacak netice itibariyle EPS tercih edilebilecek en doğru ürün olacaktır. Elbette daha yüksek maliyetlere katlanabilirlik söz hususu ise, aynı vakitte ses yalıtımı ve yangın yalıtımı özelliklerine de sahip olan taşyünü ısı yalıtımı kuşkusuz tercih edilebilecektir.