Mantolama Malzemesi Taş Yünü Ve Eps Strafor Karşılaştırması


Mantolama Malzemesi Taş Yünü Ve Eps Strafor Karşılaştırması

Taş Yünü Vs Eps Strafor Arasındaki Farklar

Taş yünü ve Eps, bina yapımında tercih edilen ısı ve ses yalıtım malzemeleridir. Isı ve ses yalıtım hedefi taşıyan taş yünü ve eps arasındaki fark bünyesinde tespit edilen malzemeler, elde ediliş şekilleri ve sunmuş bulunduğu kullanım olanaklarına bağlı olarak farklılık göstermesinden kaynaklanmaktadır.


Taş Yünü Ve Eps Nedir?
Taş yünü, natural olaylarla ortaya gelen volkanik hareketlerin meydaan getirdiği kayaçların, tortuların içinde tespit edilen kıymetli minerallerin alınması ve yüksek sıcaklıklarla eritilip lif ya da elyaf haluna getirilmesiyle elde edilen malzemelerdir. Kullanıldığı bina ve yapı elemanlarında ses ve ısı izolasyonu sağlanır.

Eps, ana malzemesi olan petrolün kimyasal işlemlere tabi tutulması ve yüksek sıcaklıklarla genleşme sağlanması ile elde edilen malzemelerdir. Genleştirilen eps, gözeneksiz köpük haluna getirilir ve termoplastik malzeme olarak kullanıma hazır duruma getirilir.

Taş Yünü Ve Eps Arasındaki Farklar Nelerdir?
Elde ediliş ve sağladığı kullanım özellikleri bakımından taş yünü ve eps arasındaki fark alttaki gibidir.

Taş yünü natural kayaç ve tortu minerallerinden oluşurken, eps tamamiyle petrolden elde edilmektedir.
Isı iletim katsayıları birbirine çok yakın olmakla eş güdümlü, üretim adımında eş güdümlü kullanıldığı maddelerle kimyasal tepkimeye giren eps ozon tabakasına zararlı gazlar göndermektedir.
Test adımında yapılan basınçlara göre epsnin dayanıklılık değerleri taş yününe göre kısmi olarak daha fazladır.
Taş yünü soluk alabilir özelliğine sahipken, epsde bu tür bir hal söz hususu bile değildir. Buna göre epsnin kullanım ömrü daha fazladır.
Herhangi bir su nüfuzunda elyaf özelliği olan taş yünü içerisine fazlaca su alırken, eps su itici özelliğinden kaynaklı olarak suyu iter.
Yanma olaylarına karşı olarak epsnin dayanabileceği sıcaklık miktarı 75 dereceyken, taş yününün sıcaklık miktarı 750 dereceye kadar ulaşmaktadır. Yani eps basitçe yanarken, taş yünü nerdeyse yanmaz özelliğe sahiptir. Bu yüzden ekonomik anlamda ucuz olan eps binalarda kullanılırken, kullanım yerlerinin sınırları taş yünü ile çizilmelidir.

Taş Yünü Ve Eps Kullanım Alanları
Taş yünü, çatılarda, yapı bölmelerinde, fırın kenarlarında, elektrikli aletlerde, gemi inşaatında ve son günlerde bitki yetiştiriciliğinde kullanılmaktadır. Eps, binalarda mantolama duvar malzemesi, can simitleri, karayolu platform yapımlarında, soğuk hava depolarının yalıtımında kullanılır.