Strafor İle Dış Cephe Mantolama Neden Bu Kadar Tercih Ediliyor?


Strafor İle Dış Cephe Mantolama Neden Bu Kadar Tercih Ediliyor?

Strafor Mantolama

Gri EPS Isı yalıtım ürünleri Mantolama’da en çok tercih edilen ısı yalıtım levhalarıdır. Peki neden?

Bilindiği üzere mantolama düzeneğinin hedefi bina dış duvarlarında ısı yalıtımı yaparak bina duvarlarından ısı geçişini azaltmak ve bu sayede binanın daha az ısıtma ya da soğutma enerjisi kullanarak enerjiden tasarruf sağlamasını sağlamaktır. Diğer bir yararı da; binanın ısınma amacıyla kullandığı doğalgaz, petrol gibi kaynakları yakması sonucunda atmosfere saldığı karbondioksit gazının sayısını azaltarak havayı-çevreyi korumayı sağlamaktır.

Isı Yalıtımında Neden Gri Renkli EPS Daha Çok Tercih Ediliyor?

Ülkemizde uygulanan dış cephe ısı yalıtımı uygulamalarında genel olarak EPS, XPS ve Taşyünü ısı yalıtım levhaları kullanılmaktadır. Peki hangisi daha iyidir? Esasında bu problemin yanıtı tek başına aralarından bir tanesi iyidir olamaz. Her 3 ısı yalıtım levhasının da birbirine göre kuvvetli ve zayıf yanları vardır. Fakat üçü de standartlarını karşıladıkları prosese ısı yalıtımıda kolaylıkla kullanılabilir. Bu ısı yalıtım levhaları alçakta en asli 2 kritere göre karşılaştırılmıştır. Maliyet - Performans.

EPS, XPS, Taşyünü ısı yalıtım levhalarından piyasada en çok tercih edilen türleri asli alınıp; ürünlere ait ısı iletim katsayıları, kalınlıkları ve yoğunlukları öneme alınarak Rt-Isı Geçirgenlik Dirençleri hesaplanmıştır. Bilindiği üzere bir ısı yalıtım levhasının Isı Geçirgenlik Direnci ne kadar yüksek ise mantolama performansı ve getireceği tasarruf o kadar yüksek olur.


+ 16kg/m³ yoğunluklu 4cm Gri EPS dış cephe strafor ısı yalıtım levhasının Rt-Isı Geçirgenlik Direnci 1,25m2K/w iken
+ 30 kg/m³ yoğunluklu 4cm XPS ısı yalıtım levhasının Rt-Isı Geçirgenlik Direnci 1,14 m2K/w
+ 150 kg/m³ yoğunluklu 4cm Taşyünü ısı yalıtım levhası Rt-Isı Geçirgenlik Direnci 1,00m2K/w
+ 16 kg/m³ yoğunluklu 4cm Beyaz EPS ısı yalıtım levhasını Rt-Isı Geçirgenlik Direnci 1,00m2
+ Gri renkli EPS’nin başka ısı yalıtım levhalarına göre performans farkı ortadır.

Peki maliyet farkı nedir? Nakliye maliyeti katılmadan yukarıda verdiği 4 tür ısı yalıtım levhasını fabrika teslim birim fiyatlarını karşılaştırırsak;

+ 16 kg/m³ yoğunluklu 4cm Beyaz dış cephe strafor EPS ısı yalıtım levhası m³ Fiyatı 81 birim
+ 16 kg/m³ yoğunluklu Gri EPS ısı yalıtım levhası m³ Fiyatı 100 birim
+ 30 kg/m³ yoğunluklu XPS ısı yalıtım levhası m³ Fiyatı 153 birim
+ 150 kg/m³ yoğunluklu 4cm Taşyünü ısı yalıtım levhası m³ Fiyatı 217 birim
Maliyet kıyaslamasında Beyaz EPS en ucuz gözükse de bu analize ürünlerin ısı yalıtım performansları ile eş güdümlü bakmak gerekli;

16kg/m³ yoğunluklu Gri EPS ısı yalıtım levhası; Beyaz eps’den 19 birim daha pahalı fakat performans olarak %25 daha iyi ısı yalıtım performansı sunuyor. 30 yoğunluklu XPS’e göre %35 daha ucuzken, dış cephe strafor ısı yalıtım performansı olarak %10 daha iyi yalıtım fırsatı sunuyor. 150 Yoğunluklu Taşyünü Isı yalıtım levhasına göre ise %25 daha iyi ısı yalıtımı performansını, Taşyünü levhanın fiyatının yarı fiyatına sunuyor.
Sonuç olarak diyebiliriz ki, ülkemizde uygulanan dış cephe strafor mantolama uygulamalarında 16 Yoğunluklu Gri renkli EPS ısı yalıtım levhaları maliyet ve performans farkından kaynaklı daha çok talep edilmektedirler.