Binarlarda İzolasyon Yöntemleri


Binarlarda İzolasyon Yöntemleri

Binarlarda İzolasyon Teknikleri

+ Dış Cephe Isı Yalıtımı : Binaların dış duvarlardan kaynaklanan ısı kayıpları binanın yüksekliğine göre farklılık göstermektedir. Yüzey ne kadar büyükse ısı kayıbı da aynı oranda artış göstermektedir. Çok katlı konutlarda % 40, tek katlı konutlarda ise % 25 seviyesinde dış cephe duvarlardan kaynaklanan ısı kayıpları ortaya gelmektedir. Isı yalıtımının yeri ısıtılmaya ya da soğutulmaya çalışılan mekanın dış yüzeyidir. Isı yalıtımı ısıl gerilimleri tedbirek ve yapı elamanlarının ısı depolama özelliğinden faydalanmak amacıyla dış cephe üzerinden yapılmalıdır. Böylece ısı kaçaklarının oluşması engellenir. Doğru malzeme ve işçilikle sonlandırılan dış cephe ısı yalıtımı aynı vakitte su yalıtımı vazifesini de yerine getirmektedir. Isı kaçakları oluşturulmadan uygulanan uygulamalar %50-60 oranında yakıt tasarrufu sağlar ve aile ekonomisine mühim katkıda bulunur.

+ Çatı İzolasyonu : Konutlarda toplam ısı kayıbının %25’nin yaşandığı çatılarda ısı yalıtımı uygulamaları, çatının özellikleri, kullanım hedefi gibi faktörlere bağılıdır. Bina dış kabuk elemanı olarak çatının, maruz kaldığı iç ve dış bölge fiziksel koşullarının kontrolleri hedefiyle yalıtım mühim bir parametredir. Çatılarda yalıtılması lüzumen başlıca etmenler, su/buhar, ısı, ışı/radyasyon ve ses olarak sıralanabilir.

Pencere İzolasyonu : Günümüzde pencereler saydam bir yapı elemanı olarak vazife yapmaktadır. Türkiye’de pencereler genelde tek camlı olarak kullanılmaktadır. Son senelerde çift camlı pencerelerin tüketimi yaygınlaşmış, ısı camlar kullanılmaya başlanmıştır. Tek camlı pencerelerde  ısı kayıbı 100 ise çift camlarda 50, yansıtmalı ısı camlarda ise ısı kayıbı 25 e kadar düşmektedir.

+ Ses Yalıtımı : Genel olarak ses kaynağından çıkan seslerin insan sağlığı ve konforu yönünden kabul edilebilecek sınırlara indirgenmesi, tesir süresinin azaltılması. akustik kalitesi değiştirilerek yok edilmesi ya da kabul edilebilecek bir ses ile maskelenmesi gibi pasif ve aktif yollarla sakıncalı tesirlerin yok edilmesi olarak tariflenen gürültü kontrolü, bileşenleri kaynak, etraf ve kullanıcı olan bir sistem içersinde gerçekleştirilebilir. Yapı dizaynı esnasında yapı elemanlarında tedbir alınması süreci, kimi vakit tek başına yeterli olmasa da düzenin bir parçasını oluşturmaktadır. Fakat ses yalıtımının doğru yapılması lüzum elde edilecek performans yönünden, lüzumse ekonomik yönlerden büyük ehemmiyet taşımaktadır.

+ Tesisat Yalıtımı : Bir binanın ısıtılması ya da soğutulması amacıyla harcanan enerjinin azaltılmasında, mekanik tesisat yalıtımının ehemmiyeti, göz ardı edilemeyecek kadar büyüktür. Genellikle binaların ısıtma ve soğutma tesisatlarının, ısıtılmasına ve soğutulmasına lüzum olmayan mahallerden geçtiğimiz bölümleri ve bu bölümlerdeki vana ve armatürler yalıtıldıkları takdirde sağlanacak enerji tasarrufu çok mühim mertebelerdedir. Bu yüzden mekanik tesisatı ortaya getiren boruların, tankların, depoların, klima kanallarının, vanaların ve armatürlerin, içersinden geçtiğimiz akışkanın sıcak ya da soğuk oluşuna göre ideal özelliklere sahip ve ideal kalınlıktaki yalıtım malzemeleri ile yalıtılmaları lüzummektedir.

+ Yangın Yalıtımı : Yangın yalıtımı yangının çıkmasını engelleyecek ya da yapıya hiçbir hasar verdirmeyecek bir çözüm olarak adlandırılabilir. Yangın riskini olası olduğunca aza indirmek ve yangına süratli bir şekilde araya girmek etmek amacıyla binalarım dizayn dehemmiyetinde göz önüne alınmalı ve bina yapım adımında da bu tedbirler titizlikle uygulanmalıdır.