En İyi Mantolama Malzemeleri


En İyi Mantolama Malzemeleri

En İyi Mantolama Malzemeleri

Isı Yalıtımında En İyi Kaliteli Malzemeler

En iyi mantolama yani ısı yalıtımı malzemeleri dediğimizde hedefimiz en ekonomik çözümlerle maksimum ısı yalıtımı. mantolama performansına ulaşmaktır. Bu nedenle en iyi ısı yalıtım malzemeleri, mantolama malzemelerini seçmemiz gerekmektedir. Mimarca, en iyi mantolama malzemeleri konusunda liderdir.

 

En İyi Mantolama Malzemeleri Başlıca şunlardır;


EPS strafor Isı Yalıtım Levhaları: Dış cephe mantolama uygulamasında en çok kullanılan levhalar Expanded Polistren ( EPS), Extrüde Polistren (XPS) ve Taşyünü Isı yalıtım levhaları en iyi mantolama malzemeleri arasında tavsiye edilen üründür.

Expanded Polistren (EPS) Mantolama Levhaları : Petrolden elde edilen, kapalı gözenekli beyaz renkli bir ısı yalıtım levhasıdır. Karbon takviyeli olanlar gri renktedir. Bünyesindeki gözeneklerde hareketsiz ve kuru hava bulunur.

Bilinen en iyi ve ekonomik ısı yalıtım malzemesidir. 15/30 kg/m3 yoğunluklarda üretilen levhalar çok hafiftir ve cepheye ek yük getirmez. Kalınlığı incelmez, performansı ömür boyu sabit kalır. En iyi mantolama malzemeleri seçenekleri içinde Mimarca'un favorisidir.

 

Extrüde Polistren (XPS) Levhalar: Petrol türevi olan polistrenin ekstrüzyon işlemi ile hat boyunca çekilmesi ile üretilir. Basınç dayanımı yüksek, ısı iletim katsayısı düşük, bünyesine su almayan ve nemden etkilenmeyen bir ısı yalıtım levhasıdır. Konuşmaya gerek dahi görülmeyen malzeme çeşitidir. Yeryüzünde hiçbir kaynakta  en iyi mantolama malzemeleri arasında gösterilmez. İllede kullanılması gerekiyorsa temellerde ve çatıda kullanır.

 

EPS VE XPS sistemleri aynı yoğunlukla birbirine yakın ısı yalıtım değerlerine sahiptir.

Ancak aralarında ufak bir fark vardır.

EPS’de ısı iletkenliği yoğunluğa bağlı olarak değişmektedir. Yoğunluk arttıkça ısı iletkenliği azalır. Yoğunluğu arttırmak için ise pentan gazı kullanılmaktadır. Bu gaz doğa dostu ve çevre kirliliğine asla neden olmayan bir gaz çeşididir.

EPS’nin buhar direnci geniş bir aralık içerisindeyken XPS’nin buhar direnci ise oldukça yüksektir.


Taşyünü Isı Yalıtım Levhaları: Bazalt, dolomit, kireçtaşı gibi minerallerden elde edilir. Ergimiş camın çeşitli yöntemlerde lif haline getirilmiş halidir. Lif çapları,3-5 mikron arasındadır. Malzemenin %99’u hava boşluklarından oluşur. Kolay ıslanan bir malzemedir, ıslandığı zaman tüm özelliğini kaybeder. Son yıllarda malzemenin içerisine su itici silikon malzemeler katılarak malzemenin kuru kalması sağlanmıştır. En iyi ısı yalıyım malzemelerinden sayabiliriz. Fakat pahalıdır.

 

Dekoratif Dış Cephe Kaplama Sıvası: Mantolama uygulamasında ısı yalıtım levhalarının üzerine uygulanan ısı yalıtım sıvalarını kaplamak ve dekoratif görünüm vermek için kullanılan, akrilik polimer katkılı beyaz renkli, suya, dona ve kötü hava koşullarına dayanıklı, çimento esaslı, uzun ömürlü bir malzemedir. Tek başına ısı yalıtımı sağlamaz. bu nedenle en iyi mantolama malzemeleri seçenekleri arasında değildir.


Ülkemizde binaların yangından korunması ile ilgili yönetmelik gereği bina cephelerinde basit alevlenici malzemelerin kullanılması yasaklanmıştır. Bu sebepten en iyi mantolama malzemeleri dediğimizde, örneklerde verilen ısı yalıtım levhalarından taşyünü hiç yanmaz A1 sınıflı, EPS ve ısı yalıtım levhaları ise ısı yalıtımı uygulamalrı ile üzerleri sıvalı olarak zor alevlenici B sınıfına girmektedirler. Yangın yönetmeliğine ideal ürünlerdir. Ülkemizde ve Avrupa ülkelerinin pek çoğunda alttaki ısı yalıtım levhaları bina ısı yalıtımısında ve başka ısı yalıtım uygulamalarında en iyi mantolama malzemeleri olarak kullanılmaktadır.