Binalarda Nem Ve Isı Koruması Nedir?


Binalarda Nem Ve Isı Koruması Nedir?

Binalarda Nem Ve Isı Koruması Nedir?

Çatı malzemeleri, çatı sistemi amacıyla suya sağlam bir örtü sağlarlar. Biçim açısından, nerdeyse tamamıyla devamlı ve su geçirmez membranlardan, üst üste binen ya da birbirine bağlanan pul ve kiremit elemanlara kadar çeşitlilik gösterirler. Kullanılan çatı kaplamasının çeşidi, çatı strüktürünün eğimine bağlıdır. Eğimli çatılar suyu basitçe akıtırlarken, düz çatılar drenaj ya da buharlaşma boyunca suyu tutabilecek süreli bir su geçirimsiz membrana lüzumsinim duyarlar. Hem düz çatılar hem de karı tutmaya yatkın, iyi yalıtılmış eğimli çatılar, orta derecede ya da çok eğimli çatılara göre daha çok dinamik yük taşıyacak şekilde tasarlanmalıdırlar. Çatı kaplama malzemelerinin seçiminde ilgi edilecek başka etkenler arasında, program yöntemi, bakım ve uzun ömürlülük, yel ve yangına sağlamlık; çatı görülebilir bulunduğunda, çatı kaplama örtüsü, dokusu ve rengi bulunmaktadır.

Suyun çatı sistemine ve ardından da binanın amacıylae sızmasını önlemek amacıyla, çatının kenarları boyunca, çatı eğiminin değiştiği ya da düşey düzlemlerle birleştiği yerlere ve çatıların bacalar, havalandırma boruları ve çatı pencerelerinin bulunduğu yerlere sızdırmazlık profilleri yerleştirilmelidir. Dış duvarlarda sızıntı olan yerlere de profil uygulanmalıdır; Malzemenin bir araya geldiği derzler boyunca, Örnek olarak,  kapı ve pencere açıklıklarında ve duvar düzlemi.

Yapılarda Isı ve Nem Nasıl Korunur?

Dış duvarlar aynı vakitte hava koşullarına karşı da koruma sağlamalıdır. Masif kagir ve betonarme taşıyıcı duvarlar gibi birtakım dış duvar sistemleri binanın amacıylae su girişine karşı etkin bariyer vazifiyeti görürken, boşluklu duvarlar ve giydirme cepheler gibi duvar sistemleri, duvar ya da cephe kaplamalarının içersinde kendisine geçiş yolu bulan nemi uzaklaştırmak amacıyla bir iç drenaj sistemi kullanmaktadırlar.

Nem, genellikle binanın iç mekanlarında su buharı biçiminde bulunur. Bu su buharı, daha soğuk olan dış havaya doğru ısı kayıbıyla soğuyan yüzeylere ulaştığında, yoğuşma gerçekleşir. Bu yoğuşma, yalıtımsız bir pencere camındaki gibi görünür olabilir ya da saklı çatı, duvar ya da döşeme mekanlarında birikebilir. Yoğuşmayla mücadele yöntemleri arasında, ısı yalıtımı ve buhar tutucuların doğru yerleştirilmesi, tavan arası ve tesisat boşlukları gibi saklı mekanların havalandırılması sayılabilir.

Binanın dış duvarlarından potansiyel ısı kayıbı ve kazanımı, iç mekanlarda dilenen bölgesel konfor düzeyini elde etmek amacıyla lüzumlu mekanik teçhizat ve enerjinin tahmini olarak belirlenmesinde mühim bir etkendir. Yapı malzemelerinin ideal seçimi, bina duvarlarının ideal bir şekilde inşaası ve yalıtımı ile yapının arazisi içersindeki yönelimi, ısı kayıbı ve kazanımını denetim etmek amacıyla başlıca yollardır.

Yapı malzemeleri, lüzum normal sıcaklık aralığı içersinde yaşanan farklılıklar lüzumse güneş ışınımı ve yela maruz kalmaları neticesinde genleşir ve büzülürler. Bu harekete izin vermek ve ısıl genleşme ve büzülmelerin namacıyla bulunduğu gerilmeleri azaltmak amacıyla genleşme derzleri esnek, hava geçirimsiz, sağlam ve etkili olacak şekilde düzgünce yerleştirilmiş olmalıdır.