Isıl Konfor Nedir?


Isıl Konfor Nedir?

Isıl Konfor Nedir?, Isıl Konfor Nasıl Sağlanır?

Dinlenme durumundayken insan bedeni aşağı yukarı 117 W ısı üretir. Yürüme gibi ortalama aktivitelerde bu oran 220 W’a ulaşırken, ağır aktiviteler bedenin 351 W’a kadar ısı üretmesine namacıyla olabilir. İnsan bedeni doğrultusundan imal edilen ısı ve nem, sabit ve normal bir beden sıcaklığını koruyabilecek şekilde metabolik hareketle dağıtılabiliyorsa, ısı konfor sağlanmış demektir. Diğer bir anlatımla, beden ile etrafı arasında bir ısıl denge olmalıdır.

İnsan bedeni, ısıyı alttaki şekillerde kaybedebilir ya da etrafındeki havaya ve yüzeylere aktarabilir.

Isıl Konfor Nasıl Sağlanır?

İLETİM
Bir ortamda ya da direkt olarak ilişki durumundaki iki nesnede sıcak taneciklerden soğuk olanlara doğru, taneciklerde algılanabilir bir değiştirme olmaksızın gerçekleşen ısı aktarımıdır. İletim, bedende toplam ısı kayıbının çok ufak bir kısmını oluşturur.

TAŞINIM
Bir sıvı ya da gazın sıcak bölümlerinde yoğunluk ve yer çekimi hareketindeki değişmeler neticesinde meydana gelen dolaşımsal hareketle meydana çıkan ısı aktarımıdır. Diğer bir deyişle, beden çevredeki soğuk havaya ısı verir. Hava ile beden sıcaklığı arasındaki büyük değişiklikler ve süratli hava hareketleri, taşınım yolu ile daha çok ısı aktarımına namacıyla olur.

IŞINIM
Isı enerjisinin sıcak bir kütle doğrultusundan elektRomanyetik dalgalar durumunda yayılması, mekan içersinde iletilmesi ve daha soğuk bir kütle doğrultusundan soğurulması vakasıdır. Isı katarımı amacıyla hava hareketine gereksinim yoktur. Açık renkler ısıyı yansıtırken, koyu renkler soğurur, yansıtıcıları az olan malzemeler iyi ışınım sağlarlar. Işıma sıcaklığı köşeleri aşamaz ve hava hareketinden etkilenmez.

BUHARLAŞMA
Vücut nemini buhara dönüştüren buharlaşma vakası amacıyla ısı gerekir. Buharlaşmayla ısı kayıbı hava hareketiyle artar. Buharlaşmalı soğutma bilhassa havada yüksek sıcaklık, nem ve aktivite değerleri bulunduğunda kullanışlıdır.