Çatı Çeşitleri Nelerdir?


Çatı Çeşitleri Nelerdir?

Çatı Çeşitleri Nelerdir?

+ Binalarda Teras Çatı : Teras çatılarda su yalıtım katmanının ısı tutucunun altında bulunduğu sıcak çatı türüdür. Teras çatıda ısı tutucunun al-tında olan su yalıtım katmanı classic düz çatılarda ısı tutucunun üstündedir. Teras çatının oluşturulabilmesi amacıyla kapalı gözenekli ve suda ıslanmayan ekstrüde polistren malzemenin meydana çıkması lüzummiştir.

+ Binalarda Soğuk Çatı : Eğimli ya da az eğimli bir çatıda örtü konstrüksiyonu ile taşıyıcı konstrüksiyon arasında havalandırmayı gerçekleştiren bir hava yastığının varbulunduğu iki katmanlı bir çatı türüdür. Bu çatıda alttan gelen su buharı döşeme ve ısı tutucuyu geçerek hava yastığı yolu ile dışarı atılır ve buhar kesici lüzummez.

+ Binalarda Sıcak Çatı : Çatıyı meydana getiren bütün katmanların belirli bir sıra ile sıralandıkları bu tür çatıda, taşıyıcı, koruyucu katmanlar, arasında bir hava yastığı olmaksızın tek bir kabuk halunda oluşturulur.

+ Binalarda Hava Yastığı : Genellikle soğuk çatılarda taşıyıcı konstrüksiyon ile örtü konstrüksiyonu arasında teşhis edilen ve alttan gelen su buharının dışarı atılmasına imkân veren katmandır.

+ Binalarda Bırakma Kirişi : Soğuk bir çatıda, üstüne mesnetten en çok 1,0 m mesafede dikme oturtulan ve eğilmeye çalışan kiriştir. Bırakma kirişi bir makasın unsuru değildir.

+ Binalarda Tek Yüzeyli Çatı : Yüzeyi tek bir eğik düzlemden meydana gelen çatı şeklidir.

+ Binalarda Beşik Örtüsü Çatı : İki eğik düzlemin bir mahyada ara kesit olarak kesiştikleri çatı biçimidir. Mahya, genellikle yatay olur. Çatı, mahyaya dik tarafta iki kalkan duvarı ile sonuçlanır.

+ Binalarda Kırma Çatı : Kare ya da dikdörtgen sistemli bir binada, aynı eğimde dört eğik çatı yüzeyinden meydana gelen ve bu çatı yüzeylerinin bir biri ile 45°Ilik açılarla kesiştiği, çepeçevre olukları aynı kota olan çatı şeklidir.

+ Binalarda Mansard Çatı : Kırma çatı aynısı fakat, her çatı yüzeyi değişik eğimde iki ayrı yüzeyden meydana gelen ve bu sayede çatı arasını kullanma imkanı gerçekleştiren çatı şeklidir.

+ Binalarda Tonoz Çatı : Yatık, yarı silindir biçimli bir kemerin ötelenmesi ile elde edilen çatı biçimidir.

+ Binalarda Kubbe Çatı : Dörtte bir dairenin düşey yarı çapı çevresinde 360° döndürülmesi ile meydana gelen yarım küre biçimli çatı şeklidir.

+ Binalarda Şed Çatı : Testere dişi şeklinde düşey ve eğik yüzeylerin yatay ara kesitler yaparak meydana getirdiği çatı şeklidir. Büyük alanların ışık sağlanarak örtülmesinde kullanılır.

+ Binalarda Külah Çatı : Silindir, kare ve çokgen prizma biçimindeki kule ve minarelerin çatı şeklidir.