Isı Yalıtımı, Mantolama Yasal Bir Zorunluluktur.


Isı Yalıtımı, Mantolama Yasal Bir Zorunluluktur.

Isı Yalıtımı Zorunluluğu

5627 Sasenesi Enerji Verimliliği Kanunu ve bu kanuna bağlı olarak çıkartılan Binalarda Enerji Performansı yönetmeliğine göre 1 Ocak 2011’tarihi itibari ile 50 m² üzeri inşaat alanına sahip bütün binalarda Enerji Kimlik Belgesi çıkarılması mecburi duruma gelmiştir. Enerji Kimlik Belgesinin çıkartılmaması da yeni pek çok yaptırım ve parasal külfeti yanında getirerek, ısı yalıtımını mecburi duruma getirmiştir. Şöyleki:

5627 Sasenesi Enerji Verimliliği Kanunu Madde 7 F/1/d Enerji Kimlik Belgesini mecburilik durumuna getirip, programya dair usûl ve temelleri Binalarda Enerji Performansı yönetmeliğine bırakmıştır.

5627 Sasenesi Enerji Verimliliği Kanunu Madde 7 F/1/d) Bayındırlık ve İskan Bakanlığı yönünden yürürlüğe konulacak yönetmeliğe göre hazırlanan yapı projeleri kapsamında enerji kimlik belgesi düzenlenir. Enerji kimlik belgesinde binanın enerji ihtiyacı, yalıtım bilhassari, ısıtma ve/ya da soğutma sistemlerinin verimi ve binanın enerji tüketim sınıflandırması ile alakalı bulgular asgarî olarak bulundurulur. Belgede bulundurulması gereken başka bulgular ile belgenin yenilenmesine ve sahip olunan binalar da dâhil olmak üzere programya dair usûl ve esaslar, Bakanlık ile müştereken hazırlanarak Bayındırlık ve İskan Bakanlığınca yürürlüğe konulacak yönetmelikle belirlenir.

MANTOLAMA KANUNU
Binalarda Enerji Performansı yönetmeliğine göre,

Enerji Kimlik Belgesi, asgari olarak binanın enerji ihtiyacı, enerji tüketim sınıflandırması, yalıtım bilhassari ve ısıtma ve/ya da soğutma sistemlerinin verimi ile alakalı bulgularini sahibi olan bir belgedir. Sonuç olarak verildiği binanın Enerji Performansını göstermektedir. Enerji Kimlik Belgesine göre bütün binalar A ve G harfleri aralığında bir Enerji Sınıfı alır. A verimli bina, G ise yetersiz bina manasına gelmektedir. Olması gereken yapı ve yalıtım standartlarını tam olarak gerçekleştiren bir bina ise C enerji katagorisini alacaktır.

Yeni yapılacak binalarda 1 Ocak 2011 tarihinden itibaren Enerji Kimlik Belgesi çıkartmak mecburidur.
1 Ocak 2011 tarihiyle bir arada Türkiye’de yeni oluşturulan binalarda yapı kullanım izinlerinin alınabilmesi amacıyla Enerji Kimlik Belgesi’ni çıkartmak mecburi duruma getirilmiştir. Yeni oluşturulan binalara Enerji kimlik Belgesi düzenlenebilmesi amacıyla binanın Binalarda Enerji Performansı Yönetmeliğine göre sahip olması gereken yapı ve yalıtım standartlarını karşılayabilecek şekilde inşa edilmiş olması gerekmektedir. Yani yeni inşa edilen binaların enerji katagorisinin azami C olması gerekmektedir. Aksi durumda Enerji Kimlik Belgesi düzenlenemeyeceği amacıyla yapı kullanım izni de alınamayacaktır.

MADDE 5 – (1) (Değişik:RG-1/4/2010-27539) Yeni bina tasarımında, sahip olunan binaların proje farklılığı gerektiren mühim tadilat projelerinde, mekanik ve elektrik tesisat değişikliklerinde binanın bilhassarine göre bu Yönetmelikte öngörülen esaslar göz önüne alınır.

(2) Binanın mimari, mekanik ve elektrik projeleri, başka meşru düzenlemeler yanında, enerji ekonomisi bakımından bu Yönetmelikte öngörülen şartlara makul değil ise, alakalı yönetim yönünden yapı ruhsatı verilmez.

(3) Bu Yönetmelik temellerina makul projesine göre program yapılmadığının belirlenmesi durumunda, tesbit edilen eksiklikler giderilinceye kadar binaya, alakalı yönetim yönünden yapı kullanım izin belgesi verilmez.

Isı yalıtım projesi mecburiluğu,

Binalarda Enerji Performansı yönetmeliği ile yeni getirilen bir başka mühim konuda ısı yalıtım projesi mecburiluğudur. Yeni oluşturulan binalarda yapı kullanım izni alabilmek amacıyla içeriği mevzuata makul olarak hazırlanmış bir ısı yalıtım projesi hazırlanması mecburidur. Aksi durumda yeni oluşturulan binanın yapı ruhsatı alınamayacaktır.

MADDE 10 – (1) Bu Yönetmelik hükümleri uyarınca TS 825 standardında belirti edilen hesap metoduna göre, yetki sahibi kişi makina mühendisi yönünden hazırlanan “ısı yalıtımı projesi” imara dair mevzuat gereğince yapı ruhsatı verilmesi safhasında tesisat projesi ile bir arada alakalı yönetimlerce istenir.

Mevcut binalar 1 Ocak 2020 tarihine kadar Enerji Kimlik Belgesi alabilmek mecburiyetinde.
Türkiye’de yeni oluşturulan binalarda Enerji Kimlik Belgesi çıkartmak 1 Ocak 2011 tarihi itibari ile mecburi duruma getirilmesine rağmen sahip olunan binalara Enerji Kimlik Belgelerini tamamlamaları amacıyla 2020 senesine kadar vakit tanınmıştır. Mevcut binalar amacıyla enerji katagorisi sınırlaması bulunmamaktadır. Yani sahip olunan binanızın enerji katagorisi C katagorisinin altında çıkabilir. Binalarda Enerji Performansı Yönetmeliğine göre 2020 senesindan sonra binanızın enerji katagorisinin C katagorisinin altında olması durumunda ise bina sahiplerini pek çok yaptırım beklemektedir. 2017 senesindan sonra bütün bina alım – satım ve kiralamalarında Enerji Kimlik Belgesinin ibraz edilmesi mecburi olacaktır. Yine, yapılacak düzenlemeler yardımıyla binalar enerji sınıflarına göre bir vergilendirmeye tabi tutulacaktır. Enerji sınıfları bakımından sınıflandırmaya tabi tutulan binalar atık enerji verimliliklerine göre vergilendirilebilecek, en çok vergiyi G katagorisi en az vergiyi A katagorisi olmak üzere verimliliklerine göre ödeyeceklerdir. Hem de 2017 senesindan sonra bütün bina alım – satım ve kiralamalarında Enerji Kimlik Belgesinin ibraz edilmesi mecburi olacaktır. Böylece satın alan ya da kiralayan aldığı yapının Enerji Sınıfının ne bulunduğunu bilecek ve tercihini buna göre yapabilecektir. Bu da binalara olan isteği ve yapı fiyatlarına yansıyacaktır.