Binalarınızda Yalıtım İçin Alternatif Çözümler Nelerdir?


Binalarınızda Yalıtım İçin Alternatif Çözümler Nelerdir?

Evlerde Yalıtım Çözümleri

Son senelerde sıkça duymaya başladığımız ısı, su, ses ve yangın yalıtımı terimleri, sarfedilen yalıtım malzemeleri ile ortamların ısı, su, ses ve yangına karşı korunmasını ifade etmektedir. Binalarda en çok rastladığımız yalıtım problemları dış duvarlardan kaynaklanan ısı yalıtımı, bina temelinden ya da dış cepheden gelebilecek su sızıntıları ve çatılarda ortaya gelen ısı ve su yalıtımı problemlarıdır, bunların dışında insanların konforlu bir hayat sürebilmesi amacıyla ses yalıtımını, güvenilir hayat alanları sağlaması bakımında da yangın yalıtımını sayabiliriz Binalarda yalıtım çözümleri yukarıda saydığımız bölümler amacıyla ayrı ayrı değerlendirilmeli konusu ile alakalı eksper ekiplere sahip firmalar açısından yapılmalıdır. Aksi taktirde izolasyon programlarından istenilen netice alınamayacak, belki de programın yapıldığı bölge ve program cinsine göre yarardan çok zarar getirecektir.


ISI YALITIM ÇÖZÜMLERİ
Isı yalıtımı, sıcak ya da soğuk havanın ısı köprüleri vasıtası ile binaların amacıylae girmesini ya da çıkmasını engellemek adına oluşturulan programlardır. Yapılarda Isı yalıtımı yaparak binanın kullanım ömrünü uzatmak, kullanıcıya sağlıklı, konforlu mekanlar sunabilmek ve bina kullanım adımında ısıtma ve soğutma giderlerinde büyük tasarruf sağlamak olasıdür. Mekanların soğutulması amacıyla gereken enerji miktarı, ısıtılması amacıyla lüzumlu olan enerji miktarından daha çokdır, bina dış cephe ısı yalıtımı (ısı yalıtımı) programları süregelen kanının aksine sıcak iklim şartlarındaki binalar amacıyla daha çok ehemmiyet arz etmektedir. Binalarda ısı yalıtımı programları bina inşaat adımında yapılabildiği gibi, oturulan binalarda da, dış cephe ısı yalıtımı programları yardımıyla zAhmetsizce ve ekonomik şartlarda yapılabilmektedir. Binaların nem kararlılığı ile bir arada ısı kararlılık da son derece mühimdir. Isıl kararlılığı amacıyla binaların yalıtılması gerekir, diğer yapı elemanları gibi çatılarda yalıtılmalıdır. Çatıların yalıtımında fiziksel etkenler maliyet faktörleri ve yoğuşma riskidir. Binalar, suyun içeride buharlaşıp dışarıda yoğuşacağı şekilde tasarlanmalıdır. Su buharının bina içersinde yoğuşmadan dışarı atılabilmesi amacıyla vantilasyon, havanın daha çok su tutabilmesi amacıyla yalıtım ve yapı malzemeleri su buharının yoğuşmasına izin vermeyecek şekilde seçilmelidir. Gece ile gündüz arasındaki sıcaklık farkları namacıylaiyle binalarda ısıl hareketlilik söz konusudur. Çatılarda yapılacak ısı yalıtımı programları ile bu ısıl hareketlilik belli oranlarda sabitlenebilir.


SU YALITIM ÇÖZÜMLERİ
Su, binanın taşıyıcı kısımlarında yer alan demir aksamların paslanmasına ve zaman içersinde yük taşıma kapasitelerinin düşmesine namacıyla olmaktadır. Aynı vakitte betonun çürüyerek düşmesi ya da kopmasına da namacıyla olur. Binalara emniyet ile alakalı zararlarının yanısıra küf ve bakteri yaratarak insan sağlığına da zarar verir. Su yalıtımı çözümleri dış duvar, zemin ve çatı elemanları olarak ele alınabilir. Dış cephe ısı yalıtımı hem ısı hem de su yalıtımı sağladığı amacıyla her iki çözümü de üretebilmektedir. Zeminde ise iç ve dış drenaj programları ile istenemeyen sular binadan uzaklaştırılabilir. Çatılarda ise su geçirimsiz malzemeler ile yapılacak bütün programlar etkin bir su yalıtımı sağlayabilir. Kar ve yağış sularının uzaklaştırılması, eğimli ve kaplama temelli çatılarda çatının biçimi açısından mühim bir problem oluşturmazken, eğimli olmayan teras çatılarda bu suların ufak eğimlerle su gideri noktalarına yönlendirilmesi biçiminde çözümlenir.


SES YALITIM ÇÖZÜMLERİ
Binalarda ses yalıtımı çözümlerini iki ana takım altında toplamak olasıdür. Bunlardan biri "akustik ses yalıtımı" öteki ise "ses geçiş kayıbı" dır. İnsanları kalabalık kümeler durumunda varolduğu kapalı ortamlarda ses şiddet srandardı yüksek olmasa bile sürekli bir uğultu mevcuttur. Mekan çevreleyen iç yüzeylerin sert ve pürüzsüz malzemelerle (cam, seramik, fayans, mozaik, sıva, cilalı döşemeler gibi) kaplı olduğundan ötürü seslerin yankılanmasından meydana gelen bu uğultular da seslerin net anlaşılmasını engeller. Bu tür gürültülü ve uğultulu mekanlarda akustik yalıtım tedbirleri ile gürültü srandardı düşürülmeli ve yankılanma süreleri azaltılmalıdır. Bu tür mekanlarda akustik tedbir olarak iç yüzeylerde ses emici özelliği olan Yanmaz Akustik Levhalar (NFAF) en iyi neticesi veren malzemelerdendir. Gürültünün bir ortamdan bir diğer ortama geçip gitmesini engellemek amacıyla oluşturulan ses yalıtımı programlarına "ses geçiş kayıbı yalıtımı" denilmektedir. Yukarıda da bahsedildiği gibi, sert yüzeyli malzemeler sesi çok az yutarak yansıtmaktadır. Buna karşın, mineral camyünü ve kaya yünü-taş yünü gibi hava hayatış ve elastik izolasyon malzemelerinde ses dalgası bünyeye nüfuz etmekte, boşluk ve cam elyafı arasında mühim bir alanı ısıya çevirerek yok etmektedir.


YANGIN YALITIM ÇÖZÜMLERİ
Yangının çıkmasını önleyecek ya da yapıya hiçbir hasar verdirmeyecek bir çözüm olarak adlandırılabilir. Yangın riskini olası mertebe aza indirmek ve yangına süratli bir şekilde araya girmek etmek amacıyla binalarım dizayn dehemmiyetinde göz önüne alınmalı ve bina yapım adımında da bu tedbirler titizlikle uygulanmalıdır. Gelişmiş ülkelerin anında hepsinin yangın konusu ile alakalı kendilerine özgü standartları bulunmaktadır. Ülkemizde ise yangın standardı Alman DIN 4102’ yi ehemmiyete alarak geliştirilmiştir. DIN 4102 bu hususta en geçerli standartlardan biri olarak kabul edilmektedir.