Evlerde Basit Isı Yalıtımı Nasıl Yapılır? Isı yalıtımı Hakkında Pratik Bilgiler


Evlerde Basit Isı Yalıtımı Nasıl Yapılır? Isı yalıtımı Hakkında Pratik Bilgiler

Basit Isı Yalıtımı İçin Fikirler Nelerdir?


İş hayatında çalışıp mühim bir bölümünü evinizi ısıtmak ve soğutmak amacıyla harcadığınızı fark ettiğiniz vakit, enerji kullanımını azaltmanın yollarını düşünmeye başlarsınız. Oysa çok çok düşünmeye lüzum yoktur, çünkü izolasyon enerji verimli bir ev tasarlamanıza yardımcı olarak size aradığınız yanıtı sunar. Yalıtım, enerji faturanızı konfordan taviz vermeden azaltmak amacıyla en kolay ve kuvvetli yoldur. Bununla bir arada izolasyonun ya da izolasyon eksikliğinin bir binanın termal ortamını nasıl etkilediğini ve netice olarak namacıyla bu kadar çok enerjinin potansiyel olarak kurtarıldığını ya da boşa harcandığını bilmenizde fayda var. Evinizde içeri giren ve çıkan havanın koşullarını belirleyen bir sistem olsa da ısıtma ve soğutma işlemlerinin verimli ve makul şekilde gerçekleşmesini gerçekleştiren şey yalıtımdır. Zira uygulandığı yüzeye ısı ve nem koruması amacıyla detaylı katmanlar ekler.


Dış cephe kaplamaları konutlara zarar veren yağmur,rüzgar,kar,güneş gibi dış hava koşullarına karşı etkin bir koruma sunarken aynı vakitte estetik olarak binanın mimari tarzını tamamlamak amacıyla de kullanılır. Dış cephe kaplaması ses iletimi en aza indirirken, ısı ve su yalıtımı da sağlayarak binanın ömrünü de uzatır.


Kaplama malzemeleri genelde binanın dizayn ve estetik görünümüne makul olarak seçilir ve uygulanır.Türkiye’de çoğunluklu olarak ahşap, prekast, american siding, yalı baskı kaplamaları, kompozit (alucobont), granit, alüminyum, natural taş ve cam cephe kaplamaları kullanılmaktadır, Amerika,Kanada ve Avustralya gibi ülkelerde süregelen olarak (ısıl şartlara bağlı olarak) ahşap dış cephe kaplamalarıyla birlikte, american siding dış cephe kaplamaları kullanılmaktadır.

İzolasyon, ev sahiplerine ve etrafa sonsuz fayda sağlar. Uygun bir ev ortamı yaratmanın yanı sıra, enerji verimliliğini çoğaltır ve fatura maliyetini düşürür. Yalıtımınızın ne kadar tasarruf sağladığını öğrenmek dilerseniz şayet evinizin enerji ihtiyaçlarının kapsamlı bir dşayetlendirmesi amacıyla nitelikli bir profesyonel ile çalışabilirsiniz. Yeni bir yalıtım yaptırmayı ya da ekipmanınızı yükseltmeyi planlıyorsanız da kontrol faydalıdır. Zira her iki halde da kontrol neticeleri enerji tüketirken akıllı kararlar vermenize yardımcı olabilir. Dahası size hangi yalıtım yöntemi ya da malzemenin kullanılması lüzumtiği ile ilgili düşünce verecektir. Hem de evinizin dşayetini de arttırabilir.

Evinizde rastgele bir alana izolasyon yaptırmadan evvelce ev amacıyladeki ısıtma ve soğutma mekanizmalarını ve günlük enerji kayıbının nasıl gerçekleştiğini kavramak mühimdir. Isı aktarımı prensipleri, dışarıdaki ısının evinize ve beneninize ne vakit aktarıldığını açıklar. İletim, radyasyon ve konveksiyon gibi üç proses vardır. Isı, ısıyı emen ve sonra artan hava ile taşınır. Çevrenizdeki hava yükselir ve serin hava hareket eder ve vücudunuzun ısısını çoğaltır. Isı kayıbı ise ulusal iklime ve sahip olunan yalıtımınıza bağlıdır.


Evlerde Isı Yalıtımı İçin Basit Fikirler Nelerdir?

Evlerinide Ahşap duvarlarınız mevcutsa, çeper duvar izolasyonu yeterli değilse ya da dış duvar yalıtımı amacıyla bütçeniz yoksa iç duvar yalıtımı düşünülmesi gereken bir alternatif olabilir. Bir evin duvarlar namacıylaiyle sahip olunan ısının % 35'i kaybedildiği amacıyla bunu azaltmak suretiyle yapabileceğiniz her şey daha sabit bir sıcaklık ve daha düşük enerji faturaları manasına gelir. Bununla bir arada iç duvar yalıtımı da birtakım tehlikeler barındırır. Mesela yalıtım malzemesi doğru yerleştirilmediyse ya da duvar girintilerini kaplamıyorsa rutubete namacıyla olabilir. Fakat işinin ehli bir eksperle çalıştığınız takdirde bu tür problemlerin üstesinden gelebilirsiniz.

Evinizi ısıtmak kadar ısıyı güvenliğini sağlamak da bir o kadar önemlidir. Ne makale ki ülkemizdeki evlerin çoğunda rastgele bir izolasyon prosedürü yok. Çoğu insan yalıtımın sağlayacağı faydalar konusu ile ilgili bilinçsiz, daha büyük bir çoğunluk ise yalıtım amacıyla lüzumlu bütçeyi ayıramıyor. İdeal olan yalıtım prosedürünü bir profesyonele bırakmak. Bununla bir arada maliyetten çekiniyorsanız şayet kendi kendinize de yapabileceğiniz bazı şeyler var. Bu öneriler olabildiğince yalın olup programı gayet pratiktir.

Basit ısı yalıtımı amacıyla yapabileceğiniz ilk şey kapıdan sızan hava boşluklarını önlemek. Genellikle daire kapısının çevresine hava sızıntısını engel olan şerit bantlar satın alabilirsiniz. Isı kayıbına namacıyla olan bir başka sızıntı ise pencereden gelir. Pencere doğramasındaki çatlaklar ısıyı azaltacaktır. Sızıntıya namacıyla olan çatlaklara makul macun ve bantlar kullanabilirsiniz. Ek olarak hala eski tip bir pencereniz varsa kesinlikle çift cam taktırın. Maliyetli gibi gözükse de büyük fark yaratacaktır.