BTB Üzerine Mantolama Uygulaması


BTB Üzerine Mantolama Uygulaması

BTB Üzerine Mantolama Uygulaması

Yaygın olarak 70’li ve 80’li senelerde bina dış cephe görsel tasarımları amacıyla sarfedilen BTB adı verdiği cam mozaik kaplamalarının, mantolama ve başka kaplama sistemlerinin yaygınlaşması ile eş güdümlü tüketimi azalmaya başlamış ve BTB li cepheler yeni teknolojilere dönüştürülmeye başlanmıştır.

Eski konutların dış cephelerinde kullanılmış cam mozaikler bu dönüşüm/değişim vakitci, BTB kaplanmış binalara ısı yalıtımının nasıl uygulanacağı ve dönüşüm prosedüründen sonra yeniden mozaik kaplama yapılıp yapılamayacağı gibi birtakım soruları gündeme getirmiştir.

Cam mozaik ile kaplanmış binalara alttaki işlemler yapıldığı taktirde problemsiz ısı yalıtımı programları yapılabilmektedir. İşçilik kalitesi, bütün ısı yalıtım programlarında bulunduğu gibi bu tip programların niteliğini ve yalıtımın devalılığını direk etkilemektedir.

Dış Cephe Yüzey Temizliği : BTB/Cam mozaik ile kaplanmış dış cepheler tozdan, kirden,yağdan ve nemden temizlenmelidir.

Brüt Beton Astarı Uygulaması : Temizlenen yüzeye, levhaların dış duvarlara daha dayanıklı yapıştırılabilmesi amacıyla brüt beton astarı programı yapılarak en az 24 saat vakit ile kurumaya bırakılır.

Mantolama programı : Temizlenmiş, brüt beton astarı uygulanmış cepheler, ısı yalıtım levhalarının yapıştırılması, ısı yalıtım levhalarının dübellenmesi, fileli sıva programı, dekoratif sıva uygulanması ve dış cephe boyası gibi standart ısı yalıtımı programı yapılarak kaplama prosedürü sonlandırılır.

Bu tip dış cephe izolasyon programlarında mekanik belirleme dübellerinin normalden daha uzun olması tavsiye edilmektedir.


Mantolama Üzerine Btb Uygulaması Yapmak Mümkünmüdür?

Renevasyon programlarında en sık karşılaşılan soru ise ısı yalıtımı üstüne BTB programının yapılıp yapılamayacağı olmuştur. BTB ağır bir malzeme bulunduğu ve zaman amacıylade yalıtım sisteme ek ağırlık getireceği amacıyla ısı yalıtım levhalarının üstüne uygulanması tavsiye edilmemektedir. Yeni teknolojiler yardımıyla binaların dış cephelerinde kullanılabilecek estetik mamüller her geride bıraktığımız gün çeşitlenmektedir.

mantolama üstünde sık sık sarfedilen söve,fuga,kat silmesi, köşe taşı vb. mamüller, sisteme uyumlu, hafif ve istenilen renge boyanabilme üstünlükleri nedeniyle görsel uygulamalarda tercih edilebilirler.