Mantolama Hangi Ayda Yapılır?, Mantolamanın Tarihi Ne Zaman?


Mantolama Hangi Ayda Yapılır?, Mantolamanın Tarihi Ne Zaman?

Mantolama Hangi Ayda Yapılır?, Mantolamanın Tarihi Ne Zaman?

Mantolama Hangi Aylarda ve Ne Zaman Yapılır?
Dış cephe mantolama +5 ile +30 derece arasındaki ısı sıcaklıklarında yapılabilir. Tabi bunda hava koşulları da önemli. Ülkemizde -5 derece de görüyor, +40 derece de görüyor. Dolayısıyla mevsimsel olarak ilkbahar, yaz ve sonbahar aylarında +5 ile +30 derece arasındaki değerlerde her zaman mantolama yapılabilir.

Yağışlı havalarda öncelikle iş güvenliği açısından daha sonra da yağan yağmur uyguladığımız malzemenin içeriğini bozacağı için mantolama yapılmaması gerekir.

Kış aylarında ise hava sıcaklıkları geceleri eksi değerlere indiği zaman kullandığımız malzemeler çimento bazlı ve suyla karıştırıldığı için içindeki su donar. Sabah yüksek değerlere çıktığında ısı değerleri tekrar çözülür, dolayısıyla dayanıklılık sağlamaz uyguladığımız yapıştırıcılar tutmaz. Yeni yapıştırıcı işlemi yapsak bile üzerindeki sıva çimento esaslı olduğu için zamanla çatlamalar gözükür, dolayısıyla kış aylarında dış cephe ısı yalıtımı yapmak söz konusu değildir, tabi iş güvenliği de kış aylarında yağışın artması sebebi ile çok daha önemlidir.


Dış Cephe Mantolama İşlemi Kaç Günde Tamamlanır ?

Dış cephe mantolama uygulama süresi, binanın metrajına, binanın mimarisine, uygulanacak olan ekibin sayısına ve hava koşullarına göre farklılık gösterir.

Normalde ortalama 1000 m² lik bir bina, olumsuz koşullar olmadığı takdirde Mimarca profesyonel kadrosuyla 15 ila 25 gün içerisinde bitmektedir. Mantolama çalışmasına ait iş süresi elbette önemlidir ancak zamanında bitirilecek diye uygulamada uyulması gereken kuruma sürelerinin ve uygulamada tatbik edilmesi gereken kıstaslarının atlanmadan bir fiil uygulanması önem arz eder.

Belirli bir sürede uygulamanın bitirilmesi gerekiyorsa ekip sayısı arttırılarak ve kurulan iskele sayısı çoğaltılarak belirlenmiş olan metrajlar çok daha kısa süre içerisinde bitirilebilir. Örneğin 15.000 m² lik bir site uygulamasında 20-30 gün (1 ay) gibi kısa bir sürede 20 kişilik bir kadro ve 5000 m² lik bir iskele ile rahatlıkla bitirilmektedir