Duvarlarda Yangın Yalıtımı Nasıl Yapılır?


Duvarlarda Yangın Yalıtımı Nasıl Yapılır?

Duvarlarda Yangın Yalıtımı Nasıl Yapılır?


Duvarlarda yangın yalıtımı uygulaması; içten, ortadan ve dıştan olmak üzere üç şekilde yapılabilmektedir. İki kattan daha çok binalardaki taşıyıcı duvarlar, ayak ve kolonlar en az F-90-A katagorisinde inşa edilirler.

Duvarlar en az 10 cm kalınlıkta ağır betondan ya da üzerleri en az 50 cm kalınlıkta derzleri geçirimsiz monte edilmiş plaklardan kaplanmış olmalıdır. En az bir tuğla kalınlığındaki kagir taşıyıcı duvar, kemer tonoz ve kubbelerin başka standart ve yönetmeliklere ideal inşa edilmişler ise, 4 saatten kısa süreli yangınlar amacıyla ayrı bir denetimi gerekmez. Kagir sistem çelik gergiler içeriyorsa, yapı elemanlarının yeterli bir vakit stabil kalmasını sağlayacak şekilde hesaplanarak boyutlandırılması zorunludur. Özel yapılarda ek hesaplar istenir.

Tabakalı bir duvarda yalıtım malzemesi, iki rijit tabaka arasına yerleştirilmiş ise, duvarın davranışının kötü olma mümkünlülüğü vardır. Zira, rijit tabakaların ince olması halinde, değişik genleşmelerin oluşması ve buna bağlı deformasyon ve bozulmalar olacaktır. Her ne kadar yangın kesici ekran ve engellerin bulunması, ısı tutuculuğunu azaltabilirse de ısıl dirençlerini artırarak yangının geçmesine engel olur. Diğer taraftan, bölme duvarlarında yangına sağlam yalıtım malzemelerinden taşyününün kullanılması halinde yangının mekandan mekana geçişi büyük ölçüde önlenir.