Pencere ve Camlı Dış Kapılarda Isı Yalıtımı Uygulamaları


Pencere ve Camlı Dış Kapılarda Isı Yalıtımı Uygulamaları

Pencere ve Camlı Dış Kapılarda Isı Yalıtımı

Isı kayıbı bakımından en yüksek değere sahip yapı elemanlarıdır. Pencerelerin oldukça ufak yapılması enerji tasarrufunun ilk adımıdır. Kış aylarında birim alandan en çok ısı kayıbı pencerelerden olmakla eş güdümlü güneşli zamanlarda bir ısı kazancı da söz hususu olabilmektedir. Çift cam programıyla pencerelerden kaçan ısı en aza indirilebilmektedir.

Çift cam özel bir şekilde imal edilmekte, iki cam arasına 6, 9, 12 mm'lik boşluk (kuru hava) bırakılarak birleştirilmektedir. Ahşap ve plastik çerçevelerin metal çerçevelere göre ısı iletimi bakımından daha ideal bulunduğu bilinmektedir. Pencerelerin açılan kısımlarından hava sızıntısı (enfiltrasyon) yolu ile olan ısı kayıbının azaltılması amacıyla fitil ve conta tarzı programlar yapılmaktadır.

Pencerelerin akşam saatlerinde yalıtımlı bir panjurla kapatılması da ısı kayıplarını büyük ölçüde azaltacaktır. Kapılar, hava sızıntısı ya da hava değişimi yolu ile büyük miktarda ısı kayıplarının bulunduğu yerdir. Kapılardan olan ısı kayıbı kapıların açılan kısımlarının yalıtımıyla ve kapıların açık kalma zamanı ile ilgilidir. Sızıntı ile olan ısı kayıbının azaltılabilmesi amacıyla ahşap çerçevelerde fitil programları önerilmektedir. Plastik doğramalı camlarda ise sızdırmazlık sağlayıcı contalar değiştirilmeye lüzum duyulmadan uzun vakit kullanılabilmektedir. Metal kapılarda ise elastik silikon lastiklerle sızıntı ile ısı kayıbı azaltılabilir. Hem de dış kapı yalıtımı amacıyla, kapı altlarına yerleştirilebilecek fırçalar ve keçeler ile kapı altından olan ısı kayıbı azaltılabilir.

Uygun yer olması halinde ikinci bir hol bırakılarak, iç kısma açılan ikinci bir kapı (rüzgarlık) ile soğuk havanın içeri girmesi engellenebilir. Dış kapılara kendi kendine kapanan mekanizmalar yerleştirilmesi ya da döner kapı sistemi yapılması, kapının açık kalmasını önlemek yönünden faydalı olmaktadır. Bu program hava değişimi ile ısı kayıbını azaltmada faydalı olmaktadır. Kapının üzerine aşağı sıcak hava üfleyen bir ısıtıcı konularak kapıda bir hava siperi oluşturulabilir.