Dış Cephe Sistemleri


Dış Cephe Sistemleri

Dış Cephe Sistemleri


Dış cephe sistemleri, teknolojik, kültürel ve toplumsal ilerlemeler ve estetik anlayışın değişmesi ile meydana çıkmıştır. Yapı bileşeni olarak kullanılması çelik ve donatılı betonun yapı pazarında kullanılmasından sonra olmuştur. Giydirme cepheler, yüksek katlı binalarda kalın ve hantal beton duvarlar yerine ince bir cephenin olması hem bina yükünü azalması hem de yapının amacıyladeki kullanım kısmının genişlemesi nedeni ile daha çok tercih edilmektedir. Giydirme cephe, üstüne etkiyen bölgesel yükler ve kendi ağırlığından diğer hiçbir yapısal yük taşımayan düşey bina kabuğu olarak tanımlanabilir.

Giydirme cephe sistemleri şimdilik bir literatürünün olmaması ve yapımcıların kendi sistemlerine ideal gördükleri isimleri koymaları nedeniyle çoğu sınıflandırması bulunmaktadır.

METPOR KLASİK CEPHE GİYDİRME SİSTEMLERİ
Özellikleri : Yatay ve düşey elemanlardan meydana gelen iskelet genel olarak, anotlanmış ya da toz boyalı alüminyum, çelik profil ve PVC-U kaplı alüminyum olabilir. Yapılacak projeye göre değişkenlik gösteren yalıtımlı paneller amacıyla ise, alüminyum ya da çelik levhadan cam ve pahalı kompozitlere kadar geniş bir ürün skalası bulunmaktadır. Çubuk sistem cephelerin program kısmı son derece fazladır. Sistem, basit uygulanabilirliği yardımıyla çok katlı cam kulelerden, tek katlı bir mağaza vitrinine kadar kullanım imkanı sunar.

Uygulama Şekli : Montaj süreyi diğer ön üretimli sistemlere göre daha uzundur. Parçalar lüzumlu uzunluklara göre fabrikada kesilip birleştirildikten sonra program yapılacak bölgeye getirilirler. Kayıtlar genelde, 1.00 ve 1.80 m Aralıklarla yerleştirilirler. Oluşturulan çerçeveler ise sabit ve dinamik pencerelerle ya da metal, cam ya da taş görüntülü yalıtımlı panellerle kaplanır. Yatay ya da düşey elemanlar estetik manzara elde etmek üzere metal kapak ile kapatılır.

METPOR ÜNİTE GİYDİRME CEPHE SİSTEMLERİ
Özellikleri : Ünite cephe sistemleri, kat yüksekliği kadar yukarıya uzanan çelik ya da alüminyum profillerden ve toplanma prosedürü fabrikalarda uygulanan cam panellerden oluşurlar. Çubuk sistemlere göre daha az tercih edilmektedir.

Uygulama Şekli : Panelleri taşıyıcı düzenin ya da döşemenin üstünde tespit edilen, daha daha eskiden yerleştirilmiş desteklere monte edebilmek amacıyla mekanik desteğe gereksinim vardır. Az sayıda işçi ile uygulanabilecek ufak çapta macunlama contalama prosedürü ile giydirme cephenin kısa sürede ve daha az işçilik maliyeti ile montajı sağlanabilir.

METPOR PANEL GİYDİRME CEPHE SİSTEMLERİ
Özellikleri : Üretim ve program maliyetlerinin yüksek olduğundan ötürü ünite sistemlere göre daha az tercih edilirler. Kat yüksekliğinde ve kaplayacağı her bir seksiyon genişliğinde prefabrik panellerden oluşmaktadır. Prefabrik olarak üretilebilmelerinden ötürü diğer sistemlere göre daha avantajlıdırlar.

Uygulama Şekli : Panel sistem kolonlara ya da yapının taşıyıcı düzenine dahil olan kat döşemelerine bağlanır. Panellerin montajının kolonlara yakın yapılması, ünite ve çubuk sistemleri etkileyen ve döşemenin eğikliğinden kaynaklanan problemlerin azalmasını sağlar. Paneller, pencere boşlukları bırakılmış prekast beton olabileceği gibi taş, metal gibi malzemelerle kaplanabilecek çelik bir çerçeve sistemle de yapılabilir. Alüminyum ya da galvaniz saç kaplamalar genelde amacıylade izolasyon malzemesi tespit edilen çerçeveye bağlanır.

METPOR ŞERİT CAMLI TAŞIYICI PANEL GİYDRİME CEPHE SİSTEMLERİ
Özellikleri : Taşıyıcı paneller arasında daimi giden yatay bant pencerelerin kolonlara bağlanmasıyla oluşmaktadır. Bir bakıma yatay ünite sistemdir denilebilir. Şerit pencereler sık sık taşıyıcı panellerle eş güdümlü kullanılır. Bu paneller yatay uzanan prefabrike ya da prekast beton ünitelerdir. Aynı vakitte şerit pencereler yağmur kalkanıyla kaplı dikey duvarlarla eş güdümlü de kullanılmaktadır. Bu tip sistemler binalarda genelde yatay bant manzarası sağlarlar.

METPOR YAPISAL MACUN CONTALAMA CEPHE SİSTEMLERİ
Özellikleri : Mekanik parçaların yerine cam paneller fabrikada uygulanan yapısal macun ile (genelde silikon) metal taşıyıcı çerçeveye bağlanırlar. Yapısal macun programı çubuk sistem ve bilhassa şerit giydirme cephe sistemlerinde sarfedilen bir yöntemdir. Ünite ve panel sistemlerde de kullanılır

Uygulama Şekli : Bina cephesinde uygulanan ızgara biçiminde iskelete cıvata ile birleştirilir. Tırnaklı ya da cam cama olarak adlandırılan bu sistemde iskeleti oluş-turan elemanlar geleneksel çubuk sisteme göre daha geniş Aralıklara sahiptir. Dış eklemlenmeler tekrar yapısal macunla contalanarak cephenin hava geçirimsizliği sağlanır.

METPOR YAPISAL CAM GİYDİRME CEPHE SİSTEMLERİ
Yapısal Cam - Cıvata Sistemi : Güçlendirilmiş cam levhalar özel destek ve cıvatalar ile monte edilir. Sistem hem düz bir yüzey, hem de son derece şeffaf bir cephe ya da çatı elde etmek hedefiyle ikincil bir iskelet ile desteklenir. Özel tasarımlanmış desteklerin taşıdığı cam cephe amacıyla narin ya da son derece dikkat çekici ikincil bir taşıyıcı sistem tasarlanmaktadır. Bu sistem düşey taşıyıcılardan oluşabileceği gibi uzay sistem de olabilir. Birbirine yakın parçalar ve camların arası hava geçirimsizliği sağlamak amacıyla şantiyede ıslak derz macunu ile kapatılır.

Yapısal Cam - Askı Sistemi : Bu sistemde daha daha eskiden toplanmış cam üniteler şantiyede ıslak contalama tekniğiyle ve dikdörtgen köşe plakaları kullanılarak yukarıyadan asılır ya da yerden yükseltilerek yerleştirilir. Asılı cam cep-he sistemleri çerçeveye en az gereksinim gerektiren sistemlerdir. Bu bilhassari ötürüsı ile prestij yapılarında kullanılmaktadırlar. Bununla eş güdümlü prestijli girişler gerçekleştirmek hedefiyle da diğer binalarda program kısmı bulmaktadır. Cam destekler sistemi sağlamlaştırmak amacıyla kullanılabilir. Bazı özel hallerde sarfedilen hafif makaslar cephenin dengede durmasını sağlarken, rüzgarın yarattığı yükü de aktarma prosedürü etmeye yarar. Bu arada cephe üstünde- ki camın ağırlığı da köşe birleşimler vasıtasıyla askı düzenine geçmektedir.