Binalarda Yoğuşma Nedir?


Binalarda Yoğuşma Nedir?

Binalarda Yoğuşma?, Yoğuşma Nedir?


Yapı elemanlarının iç kısımlarında meydana gelen ve başlangıçta gözle fark edilemeyen su birikimidir. Yapı içerisinde meydana gelen bu su birikimi detaylı fiziksel hadiseler neticesi dışarı atılabiliyorsa, yapı içerisinde rastgele bir tehlike söz hususu değildir. Aksi durumda, yapı elemanlarına zarar verir. Bu nedenle, yapı elemanı içerisinde su buharı yoğuşumunun belli bir limiti aşmaması gerekir.


SU BUHARI İLE İLGİLİ TANIMLAR
İnsanın soluk alıp verilen hava, kuru hava ile su buharı şeklinde iki kısımdan oluşur. Havadaki nem seviyesi iklim şartlarına göre değişir. Havaya nem sunarak ya da havadan nem alarak bu miktar değiştirilebilir. Fakat nem seviyesi değişimi belli bir limiti aşamaz. Bu limit, havadaki su buharının doyma sınırıdır. Doyma sınırına ulaşmış havaya doymuş hava denir. Doymuş hava amacıylae daha çok su buharı verilemez.

Mimarca BAĞIL NEM
Havadaki su buharının kısmi basıncının, aynı sıcaklıkta doymuş havada tespit edilen su buharının kısmi basıncına seviyesi, bağıl nem olarak tanımlanır.

Mimarca MUTLAK NEM
Bağıl nem havada tespit edilen nem miktarının mutlak değerini göstermez. Nemli havanın birim hacmine karşı gelen nem miktarı, mutlak nem şeklinde tanımlanır.

Mimarca ÖZGÜL NEM
Sıcaklığın ve havadaki su buharı seviyesinın değişmesi neticesi, nemli havanın kütlesi ve hacmi değişir. Halbuki iklimlendirme proseslerinde nem miktarının basitçe hesaplanabilmesi amacıyla, nem miktarının sabit bir değere bağlı olarak verilmesi gerekir. Hava içerisinde değişikliğe uğramayan tek büyüklük kuru hava kütlesidir. Su buharı kütlesinin kuru hava kütlesine seviyesi özgül nem olarak tanımlanır.

Mimarca YOĞUNLUK
Nemli hava içerisinde buluna kuru hava ve su buharı kütlesinin nemli havanın hacmine seviyesi, nemli havanın yoğunluğunu verir.

Mimarca ÇİĞ NOKTASI SICAKLIĞI

Havanın verilen bir nem seviyesi amacıyla doyma ısısı çiğ noktası ısısı olarak tanımlanır. Doymuş havadaki sıcaklık çiğ noktası ısısının altına düştüğü vakit yoğuşma ortaya gelir.

Mimarca TERLEME

Havada tespit edilen su buharının yoğuşma ısısının altında bir düzeyle kontak hale geldiği vakit, havanın içerisindeki su buharı yoğuşur. Yoğuşmanın su durumuna dönüşmesi terleme olarak adlandırılır. Terleme çiğ noktası ısısı ile ilgilidir.

Mimarca BUHAR KESİCİLER

Konstrüksiyon içerisinde sunulan su buharını keserek engel olan malzeme tabakalarıdır. Pratikte su buharını tamamıyla kesmek imkansızdır. Fakat olası olduğunca su buharının yayılmasını azalmak yeterlidir. Su buharını yapı elemanının sıcak bölgesinde kesmek gerekmektedir.

Mimarca SU BUHARI DİFÜZYON DİRENÇ FAKTÖRÜ

Aynı sıcaklık ve atmosferik basınç şartlarında aynı kalınlığa sahip bir hava tabakasına göre; malzemenin bir tabakasının direncinin ne kadar olduğunu gösteren boyutsuz bir miktartı sabitidir. Havanın difüzyon direnç etkeni 1‘dir.

Mimarca ÖZGÜL DİRENÇ

Su buharı difüzyonuna karşı gösterilen direnç özgül direnç olarak tanımlanır.

Mimarca KISMİ DİFÜZYON DİRENCİ

Malzeme kalınlığı olan S ile su buharı difüzyon direnç etkeninin çarpımıdır. “ r ” ile gösterilir. r=µ.S

Mimarca GEÇİRGENLİK

Su buharı geçişine izin veren malzemelerin fiziksel özelliği ile malzemenin birim kalınlığının çarpımıdır.

Geçirgenlik = Su buharı geçirme kararlılığı x Birim kalınlık

Mimarca BUHAR DİFFÜSYONU

Bir konstrüksiyonda, konstrüksiyonun iki yüzü arasında buhar basıncı değişik ise yüksek buhar basıncına sahip yüzeyden, düşük buhar basıncına sahip yüzeye doğru buhar difüzyonu olur. Buhar difüzyonu nem miktarı çok olan hacimlerden, nem miktarı düşük olan hacimlere doğru moleküler transport şeklinde gerçekleşir.