Duvar Yanından Gelen Rutubete Karşı Su Yalıtımı Tedbirleri


Duvar Yanından Gelen Rutubete Karşı Su Yalıtımı Tedbirleri

Duvar Yanından Gelen Rutubete Karşı Su Yalıtımı

Genel olarak, toprakla ilişki durumundaki tüm duvar yüzeyleri rutubete karşı mutlaka yalıtılmalıdır. Yalıtım, esas tabanından toprak seviyesinin, daha önceki konularda da belirtildiği üzere, 30 cm. üstüne kadar uygulanmalıdır. Yalıtım uygulanmasından sonra, yapının esas çukurlarının toprakla doldurulmasından önce, yalıtımın sivri taş parçaları ile zedelenmesini önlemek amacıyla; yalıtımın önünde yukarıda belirti edilen lüzumlu koruyucu tedbirler alınmalıdır.

Bu yalıtım da genellikle iki farklı program tercih edilir. Bunlardan birincisi, sürme tarzı yalıtım malzemeleri ile programdır. Buna yalın program da denilebilir. Bunlar, soğuk ya da sıcak da uygulanabilirler. Soğuk programlı sürme tarzı malzemeler üç defada uygulanırlar. Sıcak programlı sürme tarzı malzemeler ise, iki defada uygulanırlar. Bunlar yüzey üstünde daha kalın bir film tabakası ortaya getirdikleri amacıyla nitelik yönünden daha üstündürler.

İkincisi ise, sıvama tarzı malzemeler ile programdır. Bu program duvar yalıtımı amacıyla başarılı bir şekilde kullanılabilir. Bunlar genellikle, iki ince kat durumunda uygulanırlar. Çimento bağlayıcı', su geçirmez sıvalar kullanılması durumunda, sıva kalınlığının en az 20 mm olması gerekir. Uygulama tek defada bitirilemiyorsa, mafsala bölgelerinde 20-30 cm genişliğinde bindirmeler yapılmalıdır.