Enerji Kimlik Belgesi Kanunu


Enerji Kimlik Belgesi Kanunu

Enerji Kimlik Belgesi Kanunu

5627 sayılı Enerji Verimliliği Kanunu resmi gazetenin 2.05.2007 tarih ve 26510 sayısı ile yayımlanmıştır. Bu kanuna istinaden resmi gazetenin 05.08.2007 tarih ve 27075 sayısı ile Binalarda Enerji Performansı Yönetmeliği Yayımlanmıştır. Enerji kimlik belgesi (EKB) ile ilgili olan bir başka yönetmelikte; ‘’Merkezi ısıtma ve sıhhi sıcak su sistemlerinde ısınma ve sıhhi sıcak su giderlerinin paylaştırılmasına ilişkin yönetmelik’’ 14 Nisan 2008 tarih ve 26847 sayılı resmi gazetede yayımlanmıştır.

Binalarda Enerji Performansı yönetmeliğinden sonra enerji kimlik belgesi (EKB) kanunun yayımlandığı tarihten sonraki yapılacak binalarda uygulama zorunluluğu bulunmaktadır. Bu tarihten öncekilere ise 1 Ocak 2020 yılına kadar süre tanınmıştır.


Enerji Verimliliği Kanunu’na göre, 2 Mayıs 2017 itibariyle Enerji Kimlik Belgesi (EKB) olmayan konutlarda alım-satımlar yapılamayacak. Ev satın almak ya da kiralamak isteyenlerin kararında belirleyici bir kriter haline gelecek olan EKB, 2011’den önce yapı ruhsatı almış tüm binalar için 2 Mayıs 2017’den itibaren zorunlu olacak. Peki, Enerji Kimlik Belgesi nedir? EKB hangi kriterlere göre belirleniyor? İşte Enerji Kimlik Belgesi ile ilgili bilinmesi gerekenler…


Enerji Kimlik Belgesi; konutlarda enerji kaynaklarının etkin ve verimli bir şekilde kullanılmasını amaçlayan bir belgedir. Bu belge; enerji israfının önlenmesini sağlamak için binanın enerji ihtiyacı ve enerji tüketim sınıflandırması, sera gazı salımı seviyesi, yalıtım özellikleri ve ısıtma-soğutma sistemlerinin verimi gibi birçok bilgiyi içeriyor.


EKB kriterleri nelerdir?

Enerji Kimlik Belgesi sınıflandırması A'dan G'ye kadar yapılıyor. En yüksek seviye olan A, en yüksek verimi gösterirken; G ise en düşük verim seviyeyi gösteriyor. Peki EKB verilirken hangi kriterlere dikkat ediliyor? Bu belge verilirken; bir binanın ısı yalıtımı, pencerelerin ısı yalıtımı, ısıtma-soğutma ekipmanları verimleri, aydınlatma armatürleri verimliliği olmak üzere enerji tasarrufuna dair birçok kriter dikkate alınıyor.


Enerji Kimlik Belgesi olan konutlar, alıcıların satın alma kararlarını da etkileyecek. Ev satın alırken ya da kiralarken artık sadece evin fiyatına ya da büyüklüğüne değil, EKB'nin olup olmadığına da bakılacak. Diğer yandan önümüzdeki günlerde Enerji Kimlik Belgesi olan konutlarda devlet teşvikinin de olması bekleniyor.


4 Adımda Enerji Kimlik Belgesi İçin Gerekli Evraklar

1. Mimari Proje

2. Isı Yalıtım Projesi

3. Elektrik Projesi

4. Mekanik Tesisat Projesi (Isıtma, soğutma, havalandırma)


Enerji Kimlik Belgesi Alınmazsa Ne olur?

Türkiye’de enerji kimlik belgelerinin önemi oldukça büyüktür.Peki ya enerji kimlik belgesi almama cezası ne kadar yada enerji kimlik belgesi başvuru şartları oldukça zor bir süreci kapsamaktadır.


Bu belgenin en büyük önemi de binalarda enerjinin verimli kullanılması ve bina değerleri için gerek görülmektedir.

Enerji kimlik belgesi bulunmayan binaların kaybolup gitme olasılığı artmaktadır. 2020 yılına kadar enerji kimlik belgesi bulunmayan binalarda kiraya verme ve alım-satım işlemlerinin yapılmasına izin verilmeyecektir. Yapıtları bulunan kişiler için bu nedenle bu belge gereklidir. Bu belge sayesinde yapıtlar büyük değer kazanmaktadır. Türkiye Devleti bir bireyi olarak bir gelişmişlik belirtisi olan bu enerji belgesinin gerekliliği şarttır.


Enerji Kimlik BelgesiIsı Yalıtım Kararı Nasıl Alınır?Isı Yalıtım FiyatlarıMantolama Sözleşmesi ÖrneğiMantolama Karar Örneği,

Isı Yalıtım Firması Nasıl Seçilir? makalelerimizi incelemek için üzerlerine tıklama yapabilirsiniz.