ENERJİ KİMLİK BELGESİ - EKB Nedir?


ENERJİ KİMLİK BELGESİ - EKB Nedir?

Enerji Kimlik Belgesi

Enerji Kimlik Belgesi 1 Ocak 2011 tarihi itibariyle yürürlüğe girdi.


Enerji kimlik belgesi almadan önce binanızın yalıtımını yapmanız gerekir. Enerji Kimlik Belgesi değerlerinin D sınıfı veya üstü çıkması için TSE825 uygun kalınlık ve standartlarda bir uygulama yapmanız gerekir.

enerji-kimlik-belgesi-nedir 

ENERJİ KİMLİK BELGESİ - EKB NASIL ALINIR

Mevcut binalar için Enerji Kimlik Belgesi, Bayındırlık ve İskan Bakanlığı tarafından yetkilendirilmiş, bünyesinde Enerji Kimlik Belgesi uzmanı istihtam eden EnerjiVerimliliği Danışmanlık Şirketleri tarafından düzenlenir.

Enerji Verimliliği Danışmanlık Şirketleri, binanızı inceleyerek; yapım yılı, yönü, konumu vb. genel bilgileri, binanızın hangi malzemelerden inşaaedildiği, yalıtım durumu, çatı, dış cephe mantolama, döşeme ve pencere alanları vb. temel bilgileri, ısıtma ve soğutma sistemlerinin verimlilikleri, sıcak su sistemi ile ilgili teknik bilgileri ve kullanılan aydınlatma elemanlarının tipi, sayısı vb. bilgileri toplar.

Elde edilen bu bilgiler ışığında EKB uzmanı binanızın enerji performansına dair gerekli hesaplamaları yaparak Enerji Kimlik Belgesi’ni üretir ve ilgili idarelere onaylatır.

enerji-kimlik-belgesi-ornegi-1 

Enerji Kimlik Belgesinin binanın tamamı için hazırlanması şarttır.

Enerji Kimlik Belgesi’nin bir nüshası bina sahibi, yöneticisi, yönetim kurulu veyaenerji yöneticisince muhafaza edilir, bir nüshası da bina girişine rahatlıkla görülebilecek bir yerde asılır.

enerji-kimlik-belgesi-nasil-alinir 

Enerji Kimlik Belgesi 10 yıl geçerlidir. Eğer ihtiyacın değişeceği bir uygulama yapılması durumunda belgenin 1 yıl içinde değişmesi gerekir. Bu nedenle binada yapılması gereken değişikliklerin Enerji Kimlik Belgesi almadan önce yapılması binanın menfaatinedir.

Binalar veya bağımsız bölümlere ilişkin alım satım ve kiraya verme ile ilgili iş ve işlemlerde Enerji Kimlik Belgesidüzenlenmiş olması şartı aranır.

enerji-kimlik-belgesi 

5 Aralık 2008 tarihli 27075 sayılı Resmi Gazetede yayınlanan Binalarda Enerji Performansi Yönetmeliği, yeni ve 1.000 m2’den büyük mevcut binaların EnerjiKimlik Belgesi (EKB) almasını yasal olarak zorunlu kılmaktadir. Bir binaya EnerjiKimlik Belgesi verilebilmesi için öncelikle o binanın Bina Enerji Performansı (BEP) hesaplanmalıdır.


EKB Nedir?EKB Nedir? EKB – Enerji Kimlik Belgesi

5627 Sayılı Enerji Verimliliği Kanunu ve buna bağlı olarak çıkartılan Binalarda Enerji Performansı Yönetmeliğine göre binalarda enerjinin ve enerji kaynaklarının etkin ve verimli kullanılmasını, enerji israfının engellenmesini ve çevrenin korunmasını sağlamak amacıyla asgari olarak binanın enerji gereksinimi ve enerji tüketim sınıflandırması, sera gazı salımı düzeyi, yalıtım özellikleri ve ısıtma ve/ya da soğutma sistemlerinin verimi ile alakalı verileri sahibi olan belgedir.
Daha yalın bir ifade ile buzdolapları, çamaşır makineleri gibi beyaz eşyalardaki ya da klimalardaki enerji performans sınıflandırmaları bundan sonra binalar amacıyla de geçerlidir. Bu sınıflandırmalar A’dan G’ye kadar yapılmıştır. A katagorisi en verimli seviyeyi belirtirken, G katagorisi en düşük verimli seviyeyi belirtmektedir. Binalarda bu sınıflandırmayı gösteren belgeye Enerji Kimlik Belgesi ya da kısaca EKB denilmektedir.
Yeni yapılacak ya da yapılmakta olan binaların enerji kimlik belgesi katagorisi en düşük C katagorisinde olacak şekilde tasarlanmalı ve inşaa edilmelidir. C katagorisinden daha düşük civarda çıkan yeni yapılacak ya da yapılmakta olan binalar yasaen iskan ruhsatı alamamaktadır.
Mevcut binalar amacıyla enerji kimlik belgesi asgari sınıflandırma düzeyi şartı yoktur. Mevcut binalar hali hazırdaki ısı yalıtımı, pencerelerin ısı yalıtımı, ısıtma-soğutma ekipmanları verimi, aydınlatma armatürleri verimliliği gibi parametrelerine bağlı olarak A katagorisinden G katagorisina kadar her sınıf Enerji Kimlik Belgesi alabilmektedir.
ekbNe Saate Kadar EKB Alınmalı?“Enerji Kimlik Belgesi” programı amacıyla Binalarda Enerji Performansı Yönetmeliğinin Geçici 4. maddesinin birinci fıkrası gereğince 01 Ocak 2011 tarihinden sonra yapı ruhsatı alan binalar yeni bina, bu tarihten evvelce yapı ruhsatı alan binalar sahip olunan bina olarak değerlendirilmektedir.
Bu tarife istinaden 1 Ocak 2011 tarihinden sonra yapı ruhsatı almış binaların (yeni binalar), yapı kullanma izin belgesi (iskan ruhsatı) alınması adımında Enerji Kimlik Belgesini alakalı idareye (belediye) sunması gerekmektedir. Aksi takdirde, yapı kullanma izin belgesi yasaen verilmemektedir.

enerji-kimlik-nereden-alinir 
Enerji verimliliği yasau kapsamında, yapılar amacıyla mecburi tutulan enerji kimlik belgesi ile alakalı açıklamalara yer sunduğumuz yazımızdır.2011 senesinde yasa olarak yürürlüğe girmesine karşın, bina sahiplerine Mayıs 2017’ye kadar program zamanı tanınmış enerji kimlik belgesi, opsiyonel bir belge değildir. Kanun uyarınca, 50metrekareden büyük seans kısmı olan, yani pratikte bütün yapıların enerji kimlik belgesi alması sorunludur. Hem de yalnızca bu belgenin alınmış olması yetmeyip, asgari standartlara ideal bir verimlilik altyapısının sağlanmış olması lüzumludir. Aksi takdirde yapı sahiplerine bir grup müeyyideler öngörülmüş ve zor olan tedbirler alınmıştır.

enerji-kimlik-belgesi-ornegi 

7 Adımda Enerji Kimlik Belgesi

Enerji kimlik belgesi uyarınca yapının;
Elektrik sarfiyatı

Gaz sarfiyatı

Su sarfiyatı

Co2 salınım oranı

Yenilenebilir enerji kullanım oranı

Yapı teknolojisi

Yalıtım teknolojisi


Gibi detaylar değerlendirilir.
Tahmin edebileceğiniz gibi bu unsurların puanlamayı en çok etkileyen kısmı, ısınmada sarf edilen enerjinin verimliliğidir. Bu sebeple enerji kimlik belgesi hazırlanırken, binanın sahip bulunduğu yalıtım standartları büyük dikkate sahiptir. Mantolama ve aynısı biçimlerde yalıtımı yapılmış binaların enerji kimlik belgesi notu c ve üstünde çıkarken, yalıtımsız yapılarda bu rakam son derece düşük hem de cezayı gerektiren civarda çıkabilmektedir.Binanıza ısı yalıtımı yaptırmadan enerji kimlik belgesi notunuzun yüksek olmasını sağlayamazsınız.


Binanızda kendi elektriğinizi kendiniz üretiyor olsanız ve bu bir artı puan olsa dahi, kayıp enerji oranınız şaşırtıcı civarda çıkacağından enerji kimlik belgesi notunuz da düşük çıkacaktır. Teoride ve pratikte, ilk evvelce ısı yalıtımı ve ısı yalıtımı programları total enerji sarfiyatını yarı yarıya, hem de çok daha yüksek oranlarda düşürür. Dolayısıyla enerji kimlik belgesi puanlamasında bu ölçüt birinci evvelceliğe sahip olmaktadır. Zaten yasaun en mühim hedefi da, yapıların ısı yalıtım programlarının yapılmasını teşvik etmek olmaktadır. Aynı senelerde elektrik enerjisi üretimi serbest duruma getirilmiş ve ev kullanıcılarının yenilenebilir enerji üretimi ile alakalı çalışmalara girişmeleri teşvik edilmeye başlanmıştır. Ulusal bir siyaset olan Enerji Verimliliği Kanunu kapsamında, enerji kimlik belgesi devlet yönünden ciddi biçimde önemsenmektedir.


Elbette enerjide dışa bağımlı bir ülke olan Türkiye koşullarında bu belki de en lüzumlu programlardan birisidir. Zira bütün ulusta enerji kimlik belgesi çıkarılması ve enerji kimlik belgesi puanlarının d ve üstünde çıkması halinde başta ısınma amacıyla harcanan enerjinin %40 oranında düşmesi manasına gelmektedir ki, bu cari açığımızı kapatıp, cari çok verebilmemizi mümkün kılabilecek bir rakama tekabül etmektedir. Bu durumda, mesul vatandaşlar olarak enerji kimlik belgesi çıkarmalı ve eksikliklerimiz kapsamında lüzumlu ısı yalıtımı planlamalerini yaptırmalıyız. Hem hane bütçemizin faydasına, hem de ulusumuzun faydasına olan bu prosedürü bir an evvelce gerçekleştirip, bir an evvelce tasarruf etmeye başlayabiliriz.
Tarif edilen enerji kimlik belgesi, elektronik cihazların üstündeki kodlarla tanımlanır. A ve G arasında değerleri olan enerji kimlik belgesinin D noktası verimlilik eşiğidir. D ve üstündeki yapılar enerji kimlik belgesi kapsamında orta verimli, D nin altındaki değerler ise, yetersiz kabul edilir. G değerinin altı ise bulunmamakta olup, bu yapıların hiçbir standardından söz edilemez. Kanuna göre D değerinin altında enerji kimlik belgesi notu olan yapılar daha yüksek vergiler öder, kiraya verilemez ve satışı yapılamaz. Aynı şekilde G ve D değerleri arasındaki enerji kimlik belgesi puanlarının da bir grup müeyyideleri söz konusudur, kamu otoritesinin enerji kimlik belgesi uyarınca bu müeyyideleri de yakın vakitte duyurması beklenmektedir.
Unutmayınız ki enerji kimlik belgesi bir külfet değil, evvelce sizlerin, sonra ülkenin menfaatlerini güvenliğini sağlamak maksadıyla tasarlanmış evrensel niteliklerde bir koruma tedbiridir. Siz de Mimarca Yalıtım Sistemleri’a gelerek enerji kimlik belgesi ile alakalı çeşitli bilgi alabilir, sizin amacıyla bütün detayları çözümlememizi talep edebilirsiniz.

EKB Nasıl Alınır? Enerji kimlik belgesi planlamak üzere yetki belgesi almış olan ve meslek odalarından alınmış SMM belgesine sahip mühendisler ya da mimarlar ya da yapısında bu vasıflara haiz mühendis ya da mimar sahip olan tüzel şahıslar yeni yapılacak olan binalara Enerji Kimlik Belgesi (EKB) vermeye Yetki sahibi Kuruluş sayılır.


Bünyesinde EKB Eksperi mühendis ya da mimar sahip olan Yenilenebilir Enerji Genel Müdürlüğü yönünden yetkilendirilmiş Enerji Verimlilik Danışmanlık (EVD) Şirketleri, sahip olunan binalara Enerji Kimlik Belgesi (EKB) vermeye Yetki sahibi Kuruluş sayılır.
enerjikimlikbelgesi.com, Yenilenebilir Enerji Genel Müdürlüğü yönünden yetkilendirilmiş Enerji Verimlilik Danışmanlık (EVD) Şirketi olan BES Enerji Danışmanlık yapısındaki EKB Uzmanları ve SMM belgesine sahip mühendisler aracılığı ile hem sahip olunan hem yeni binalar amacıyla Enerji Kimlik Belgesi (EKB) planlama hizmetleri sunmaktadır.

enerji-kimlik-belgesi-nedir 


Enerji Kimlik Belgesi İstatistikleri

Binalarda enerji performansı enerji kimlik belgesi (EKB)’nde yer alan A, B, C, D, E, F, G harfleri ile derecelendirilir. A en iyi enerji performansını temsil ederken, G harfi ise en kötü enerji performansını temsil etmektedir. İstatistiklere baktığımızda Türkiye’de yer alan binaların %4’lük bir kısmı A enerji performansına sahip olduğunu görüyoruz. C ve D notu almış binaların sayısı en yüksek seviyede olduğunu da söyleyebiliriz.



Isı Yalıtım Kararı Nasıl Alınır?Isı Yalıtım FiyatlarıMantolama Sözleşmesi Örneği, Mantolama Karar Örneği,

Isı Yalıtım Firması Nasıl Seçilir makalelerimizi inceleyebilirsiniz.