Isı Yalıtım Çeşitleri


Isı Yalıtım Çeşitleri

Isı Yalıtım Çeşitleri

Isı Yalıtımı Çeşitleri, Konutların ısı etkilerine karşı korunmasında en mühim vazife dış yapı bileşenlerine düşmektedir. En başta dış duvar ve pencereler olmak üzere çatı, baca ve zemine ilişki eden yapı bileşenlerinin yalıtılması halinde dış çevreden gelen etkilere karşı konutların korunması sağlanmış olmaktadır.

Konutlarda dış duvarlardan kaynaklanan ısı kayıpları binanın yüksekliğine göre değişiklik göstermektedir. Yüzey ne kadar büyükse ısı kayıbı da aynı oranda artış göstermektedir. Çok katlı konutlarda % 40, tek katlı konutlarda ise % 25 seviyesinde dış cephe duvarlardan kaynaklanan ısı kayıpları ortaya gelmektedir. Duvarlarda kısa süreli ısıtma söz hususu değilse dış cephe ısı yalıtımı tercih edilmelidir, böylelikle yapı elemanlarının ısı depolama kapasitesinden de yararlanılmış olunmaktadır. Aynı vakitte bu program bütün yapı kabuğunu yağış suları ve ısı gerilimlerden korumakta, konut ömrünün uzamasına yardımcı olmaktadır.

Döşemelerde Isı Yalıtımı

Tüm başka yapı elemanlarında bulunduğu gibi bodrum ve döşemelerde de ısı kayıpları ortaya gelmektedir. Isı yalıtım çeşitleri arasında önemli bir yeri olan döşemelerde ısı yalıtımı olmaz ise Isı kayıpları tek katlı konutlarda % 20, çok katlı konutlarda ise % 6 oranlarındadır.

Suya karşı sağlam basınç mukavemeti yüksek ısı yalıtım malzemeleri kullanılmalıdır. Yapılacak su yalıtımı döşeme betonunun ve yalıtım levhalarının altına ya da üzerine uygulanabilmektedir. Soğuk bölgelerde konutların iç ısısı ile zemin ısısı arasındaki farkın büyük olması halinde, zemin üzerine oturan döşemede de ısı yalıtımı yapılması gerekiyordir.

Pencerelerde Isı Yalıtımı

Pencereler ısı geçirgenliği en çok olan mimari yapı elemanlarıdır, pencerelerin toplam ısı kayıbının en büyük bölümünü, transmisyon ısı kaybı ve derzlerin namacıyla bulunduğu ısı kayıpları olusturmaktadır. Yüksek konutlarda %7 tek katlı konutlarda ise %20 oranında ısı kaybı olmaktadır. Pencereler kışın güneş ışığını geçirerek ısı kazancı sağlamakta fakat güneş ışığı almadığı vakitlerde kazandığı ısıyı derhal kaybetmektedir. Doğrama çeşitlerine (ahşap, pvc, metal) göre pencereler ısı geçirme katsayıları bakımından değişiklik göstermektedirler. Çerçeveden kaynaklanan ısı kayıbı camlardan kaybolan ısı kayıplarından daha mühimdir. Çerçeveler ısı kayıbı tarafından soğuk köprü vazifesini üstlenmekte, bu amaçla çerçeve amacıyla kullanılacak malzemenin ısı iletim katsayılarının düşük olması gerekiyordir. Son senelerde plastik doğrama malzemeleri ve ısı köprüsü etkisini azaltacak konstrüksiyonlar kullanılmaya başlanmıştır. Söve Uygulaması ısı yalıtımı çeşitleri arasında Bu konuda oldukça avantaj sağlayan bir ısı yalıtımı uygulamasıdır.

Odaların en sıcak bölgesi radyatör arkalarıdır. Oda ısısı 20°C iken radyatör arkalarındaki sıcaklık 45°C kadar çıkmaktadır. Termodinamik yasaları gereği iki bölge arasındaki sıcaklık farkı ne kadar çok ise ısı geçişi o kadar çok olmaktadır. Dışarısı ile en çok sıcaklık farkı olan ve ısının en acele kaybedildiği bölgelardan birisi radyatör arkalarıdır.

Çatılarda Isı Yalıtımı

Binaların nem kararlılığı ile beraber ısı kararlılığı da son derece ehemmiyet taşımaktadır. Isıl kararlılığı amacıyla konutların yalıtılması gerekiyor ve başka yapı elemanları gibi çatılarda bu izolasyon programsına dahil olmalıdır. Konutlar suyun içeride buharlaşıp dışarıda yoğuşacağı şekilde tasarlanmalıdır. Su buharının konutların içersinde yoğuşmadan dışarı atılabilmesi ve vantilasyon ile havanın daha çok su tutabilmesi amacıyla yalıtım ve yapı malzemelerinin su buharının yoğuşmasına izin vermeyecek şekilde seçilmesi gerekiyordir. Gece ile gündüz arasındaki sıcaklık farkları sebeplerinden dolayı konutlarda ısıl hareketlilik söz hususudur. Çatılarda yapılacak yalıtım programları ile bu ısıl hareketlilik belli oranlarda sabitlenebilmektedir.


Isı yalıtım pazarında yaptığı kaliteli programlar ile liderliğini koruyan METPOR, ısı yalıtımı programları dışında iş ortaklarına sunduğu farklı avantajlarla öne çıkmaktadır. Kaliteli ısı yalıtım malzemeleri ve dış cephe söve ürünleri ile de trendleri belirleyen firma olarak ön plana çıkıyor.

Isı Yalıtımı Modelleri ile ilgili daha detaylı bilgilere ısı yalıtımı nedir? linkinkinden ulaşabilirsiniz.