Isı Yalıtımı Nedir?, Isı Yalıtımı Nasıl Yapılır?


Isı Yalıtımı Nedir?, Isı Yalıtımı Nasıl Yapılır?

Isı Yalıtım Nedir?

Yapılarda kışın ısınmak yazın ise serinlemek hedefiyle harcanan enerjiyi minimize etmeye yarayan programlar ısı yalıtımı ismini almaktadır. Isı yalıtımı nedir? Bilmeyenler amacıyla yapılara oluşturulan yalıtım malzemeleri maksimum düzeyde enerji tasarrufu sağlamasının yanısıra bütçenize de sağladığı katkılarıyla düşük enerjide hayat alanlarında maksimum konfor sağlayabilmektedir.


Dış cephe duvarları, cam ve doğramalar, çatılar, döşeme ve tesisatta ısı geçişini önlemeye yönelik alınan önlemler ısı yalıtımı ile tasarrufu da yanısıra getiriyor. Bina ortamında ses, su, nem, sıcak, soğuk gibi faktörlerin insan sağlığını da olumsuz yönde etkileyecek boyutlarını en aza indiren ısı yalıtımı yardımıyla hayat alanlarında yapıları konforlu bir kullanım olanağı bulabilirsiniz.

Isı Yalıtımı Nasıl Yapılır?

Binanın kullanım ömrünün de uzamasına yardımcı olarak ileride daha çok tadilat masraflarıyla ya da yüksek enerjiyle daha az verim alarak bütçenizi zorlamak yerine hali tam tersine çevirebilirsiniz. Enerji tasarrufu, yapının kullanım ömrünün uzaması, yapının değerinin artması, hayat alanlarında konfor şartlarını yerine getirmesi, sıhhatli bir hayat sürülmesinin güveni, etraf kirliliğini azaltarak sıhhatli bir etraf meydana getirmek gibi pek çok yararı ile oluşturulan yalıtım programları hayat niteliğinizi yükseltmenize imkân tanıyacak. Isı yalıtımı amacıyla binalarda ilk olarak gereksinim duyulan yalıtımın konunun uzmanı kişilerce belirlenerek doğru malzemelerde doğru bir şekilde dış cephe kaplama programlarının yapılması gerekir.


Birbirinden değişik kalınlık ve yoğunlukları değişen ısı yalıtım malzemeleri ile yapılarınızda konforu sağlamanız olası olacaktır. Yapılara mantolama işlemlerini yanı sıra sonradan da programı uygulanabilecek olan ısı yalıtımı amacıyla gereksinimlarınıza en ideal malzemeyi belirleyerek ısı yalıtımı programlarını yaptırabilirsiniz. Ses yalıtım amacıyla tercih edilen malzemeler yapılara sonradan uygulanması ile ısı yalıtımı uygulamasına imkân tanımaktadır. Duvar, tavan, çatı ya da döşemelere programı yapılacak malzemelerle kaplanarak ısı tasarrufu da sağlanabilmektedir. Genellikle bina amacıyla genel bir program prosedürü hesaba katıldığında ise METPOR SÖVE ve MANTOLAMA Sistemleri danışarak bina dış cephe mantolama amacıyla işlemlerinden faydalanabilirsiniz. Hem binanın uzun hayatlı kullanım olanağı amacıyla hem de yapının korunması adına yapılarınızda ısı tasarrufuna imkân tanıyabilirsiniz. Bu sayede bilhassa kış aylarında düşük enerjiyle çok daha verimli bir ısı konforu sağlamanız olası olabilmektedir. Binalarda ısı Yalıtımının Önemi İsimle Makeleye ulaşabilirsiniz.

Sürekli çoğalan enerji faturaları ısınma amacıyla ayrılan bütçeleri de arttırmaktadır. Tüketilen toplam enerjinin 1/3 kadarının konutlar amacıyla sarf edildiği hesaba katıldığında ısı yalıtımı bundan sonra bir gereksinim haline gelmiş bulunmaktadır. Enerji tasarrufunun yanısıra ısı yalıtımı, konutların ömrünü uzatmak, değerini arttırmak, istek edilen konfor şartlarını sağlamak, sıhhatli bir hayat sürmek, etraf kirliliğini azaltmak ve sıhhatli bir etraf meydana getirmek amacıyla hayata geçirilmesi gereken bir uygulamadır.

Isı yalıtımı, binaların iç bölge sıcaklıklarını uygun düzeyde tutmak amacıyla dış hava şartlarından, kışın soğuktan yazın ise sıcaktan korunarak yapı bileşenleri ve dış bölge arasındaki ısı kaybını azaltmak amacıyla binaların dış cephe duvarlarına oluşturulan işlemlerdir. İç mekanda sıhhatli ve konforlu bir bölge yaratabilmek adına ortalama 20-22 derece ısısı güvenliğini sağlamak amacıyla harcadığımız enerjiyi azaltmak hedefiyle oluşturulan ve aynı vakitte binanın ömrünü de uzatan önlemler olarak da özetlenebilir.


Isı Yalıtımı, Mantolama Binanın Nerelerinde Uygulanır?

Binaların çatı ve duvarlarına, katları ayıran döşemelere, garaj, depo gibi ısıtılmayan bölümlere bakan duvar ve çıkmalara, zemine oturan döşemeler üstüne yapılır. Binanın dış cephesini saran ısı yalıtımı uygulamasına ise “mantolama” denir.

Ne kadar sürede ve hangi hava şartlarında uygulanır?
Genel olarak içersinde oturulan yapılarda ısı yalıtımı uygulamaları, orta büyüklükteki bir bina amacıyla iki ile dört haftalık vakit zarfında tamamlanır. Çok yağışlı ve soğuk dönemler dışında her vakit uygulanabilir.

Isı Yalıtımının Yararları Nelerdir?

Isı yalıtımı ilk olarak ısıtma ve soğutma hedefiyle harcanan enerji masraflarını en aza indirir ve iç mekanda ortalama ısı değerlerinin korunmasını sağlar. Nemden kaynaklanan küf, rutubet, mantar ve kötü koku oluşumunu önler. Sağlıklı ve konforlu hayat alanları yaratır. Binaların taşıyıcı sistemini korozyona karşı korur ve depreme karşı güvenliğini artırır.



Isı Yalıtımının Önemi nedir, Isı Yalıtımının Faydaları, Binalarda Isı Yalıtımının Önemi Makalelerimizi de farklı kaynak olarak inceleyebilirsiniz.