Binalarda Mantolama Nerelere Yapılır?, Isı Yalıtımı Binada Nereye Uygulanır?


Binalarda Mantolama Nerelere Yapılır?, Isı Yalıtımı Binada Nereye Uygulanır?

Binalarda Mantolama Yapılması Gereken Yerler Nerelerdir?

Bu Makalede Binalarda Mantolama Nerelere Yapılır?, yapıda mantolama yapılan Yerler, Apartmanda nereye mantolama yaptırmalıyım? veya binaların dış cephe kaplaması nasıl yapılır? gibi soruları cevaplandıracağız. 2000 senesinde çıkarılan yasayla, bütün yeni binaların yapı kontrol şirketlerinden ruhsat alabilmeleri amacıyla yaptırma mecburi olan, eski binaların ise bütününün 2017 senesine kadar yaptırmakla yükümlü oldukları mantolama uygulaması, başka bir deyimle ısı yalıtımı, Binaların çatı ve duvarlarına, kolon ve kirişlerine, tesisatlarına, binanın garaj ya da deposuna, soğuk hava deposuna denk gelen kısımlarına ve pencere çevresine söve olarak uygulanır.

 

Mantolama uygulaması doğru olarak yapılmamış olan binalarda, yüksek miktarda ısı ve enerji kaybı yaşandığı amacıyla, yüksek faturalara, hayat niteliği standardı yakalanamadığı amacıyla, sağlıksal sorunlara, dış etkenlere sık sık maruz kalan binaların dış cepheleri ve inşaat demirleri korozyona uğrayarak bina ömrünün kısalmasına ve aynısı bir çok zararlara açık durumdadır. Bütün binalar amacıyla uygulanmasının uzmanlar, mimar ve mühendislerce de lüzumlu gördüğünüz mantolama programı, 2000 senesi ortamında çıkartılmış bir yasayla da bütün binalar amacıyla mecburilik durumuna getirilmiştir.

Dış Cephe Yalıtım, mesken olarak sarfedilen binaların yanı sıra, okullar, hastaneler ve bütün kamu binalarında da yasa ile mecburi kılınmıştır. Günümüzde binalar amacıyla çıkarılan yasaya uymayarak mantolama yaptırmamış olan meskenlerin, emlak çıkarılmama, kiraya verilememe, emlak ın satışa çıkarılamaması, naturel gaz bağlantısı yapamama ve aynısı yaptırımları vardır. Resmi gazetede yayınlandıktan sonra, bütün yapıların enerji kimlik kartlarının olması, ve bu enerji kartlarının bina girişlerinde asılı olması meşru bir zorunluluk vardır. ısı yalıtımı nasıl yapılır kısaca bilgi vermiş olduk. ekstra bilgi için şu makaleden ısı yalıtımı nasıl yapılır ve malzemeleri nelerdir? faydalanabilirsiniz.

Binaların Dış Cephe Kaplaması, Isı Yalıtımı Nerelere ve Nasıl Yapılmalıdır?

Şu anda yapı kontrol şirketleri ve yetkilendirilmiş kurumlarca oluşturulan kontroller neticesi binalar, siteler ve apartmanlar uyarılmaktadır. 2017 senesi ardından yeni, eski bütün binalar amacıyla yaptırımlar uygulanmaya başlayacaktır. Dış cephe mantolama programı TSE 25 standartlarında yapıldığında, % 50 oranında yakıt tasarrufu sağlamaktadırlar.

 

Fakat dış cephe ısı yalıtımı yanı sıra, Cam izolasyonu, duvar izolasyonu, asli izolasyonu, çatı izolasyonu ve kapı pencere izolasyonu yapılması gerekmektedir. Bütün bu izolasyon çalışmalarının neticesinde % 60 ile % 80 arasında oranlarda tasarruf sağlanabilmektedir. dış cephe yalıtım, yalnızca enerji tasarrufuna yönelik değildir, enerji tasarrufunun yanı sıra binaların dış etkilerden korunmasını sağlayarak, daha dayanıklı, daha dirençli ve dayanıklı yapılar meydana gelmesine yardımcı olarak, binaların ömürlerini uzatmaktadır. Bir başka makalede İç cephe mantolama nasıl yapılır? bir başka deyişle içten ısı yalıtımı nasıl yapılır?, içten mantolama nasıl yapılır? sorularının cevaplarını beraber arayacağız.