Yalıtım Çeşitleri Nelerdir?


Yalıtım Çeşitleri Nelerdir?

Yalıtım Çeşitleri

Isı Yalıtımı: Isı yalıtımı konutlarda ve tesisatlarda getirilmektedir, ısı yalıtım programları ile binanın ömrünü uzatmak, insanlara sıhhatli, konforlu mekanlar sunabilmek ve bina kullanım adımında yakıt ve soğutma giderlerinde büyük kazanım dayanıklılık mümkün olabilir. mantolama programı ısı yalıtımının bir türüdür.

Faydaları: Enerji tasarrufu sağlar, etraf pisliğini engel olur, ısı konforu sağlar

Su Yalıtımı: Binalarda su yalıtımı suyun ya da nemin binanın bir alanına ya da kapladığı alana zarar vermesini tedbirek için yapılır. Bina esasıne, çatılara, duvarlara ve bina etrafına uygulanabilir. Su yalıtımı yapılmayan konutlarda asli olarak gelen su nedeni ile bina korozyona uğrar bu da yapının direncini azaltır, mümkün bir depremde yıkılma riski artar.

Ses Yalıtımı: Ses yalıtımı gürültünün insan üstündeki tesirlerini en aza indirmek için alınan tedbirlerin tamamıdır. Makine, ekipman, tesisat ve duvarlara, ses yalıtım malzemeleri ile uygulanabilir.

Tesisat Yalıtımı: Tesisat yalıtımı Isıtma ve soğutma hedefli oluşturulan bütün tesisatlardan istenilen verimin alınabilmesi için tesisat yalıtımı yapılmalıdır. İleri teknoloji kullanılarak oluşturulan konutlar hariç başka konutlarda tesisat yalıtımına gerekli titiziyet gösterilmemektedir. Ülkemizde çok ehemmiyetsenmeyen ama yapılası lüzumluyor olan tesisat mantolama da hem enerji tasarrufu sağlar, hatta tesisat borularının korozyona uğramasını engeller.

Yangın Yalıtımı: Yangın denetimden çıkmış bir yanma vakasıdır, yangın yalıtımı yangının çıkmasını engelleyecek ya da konuta hiçbir vakit zarar vermeyecek bir çözüm olarak düşünülmemelidir, yangından korunmak ise yangın çıkmasını mutlaka önleyebileceği manasına gelmez, çıkan yangını söndürmek ve belli bir müddet kazanarak bu yangından minimum zararla kurtulmaya çalışmak ya yangından korunmaktır. Yangın yalıtımı da, yüksek konutların inşaatının süratle yükselmesinden sonra mühim bir yalıtım programı durumuna gelmiştir, yalıtımda kullanılacak malzemeler TS ve Uluslar arası standartlara ideal olması gereklidir.


Yalıtımsız Binalar ve Sorunları


Isı kaybı bulunduğu için, ısıtma ve soğutma maliyetleri yükselir. Yalıtımsız duvarların içersinde difüzyon meydana gelir, duvarlarda terleme neticesi küflenme ve kara lekeler meydana gelir, duvar boyasında ve sıvasında dökülmeler meydana gelir. Isı dağılımı dengesiz olacağı için, dış duvarlar ve pencereye yakın yerler soğuk, iç doğrultular sıcak olur, yaz aylarında soğutma için sarfedilen soğutma sistemleri fonksiyonun tam manasıyla yerine getiremeyeceği için daha çok çalıştırılır bu da yaz nezlesi ve başka hastalıklara sebep olur.

Bir önceki yazımız olan Mantolama Çeşitleri Ve Fiyatları Başlıklı makalemizi de okumanızı tavsiye ediyoruz.