Isı Yalıtımı Çeşitleri


Isı Yalıtımı Çeşitleri

Konutlarda dış duvarlardan kaynaklanan ısı kayıpları binanın yüksekliğine göre değişmektedir. Yüzey ne kadar büyükse ısı kayıbı da aynı miktarda artış göstermiştir. Çok katlı dairelerda % 40, tek katlı dairelerde ise % 25 seviyesinde dış cephe duvarlardan kaynaklanan ısı kayıpları ortaya gelir. Duvarlarda kısa vakitli ısıtma söz hususu değilse dış cephe mantolama seçilmelidir, bu türlikle yapı elemanlarının ısı depolama kapasitesinden de faydalanılmış olunmaktadır. Aynı vakitte bu program bütün yapı kabuğunu yağış suları ve ısı streslerden güvenliğini dayanıklıakta, daire ömrünün uzamasına yardımcı olmaktadır.

DÖŞEME ISI YALITIMI

Bütün başka yapı elemanlarında bulunduğu gibi bodrum ve döşemelerde de ısı kayıpları ortaya gelir. Isı kayıpları tek katlı dairelerda % 20, çok katlı dairelerda ise % 6 miktarlarındadır.

Suya karşı dayanıklı basınç mukavemeti yüksek ısı yalıtım malzemeleri kullanılmalıdır. Yapılacak su izolasyonu döşeme betonunun ve yalıtım levhalarının altına veya üzerine uygulanabilmektedir. Soğuk ortamlerde dairelerin iç ısısı ile ortam ısısı arasındaki farkın büyük olması halinde, ortam üzerine oturan döşemede de ısı izolasyonu yapılması gereklilidir.

PENCER ISI YALITIMI

Pencereler ısı geçirgenliği en çok olan yapı elemanlarıdır, pencerelerin toplam ısı kayıbının en büyük kısmını, transmisyon ısı kayıbı ve derzlerin yol açtığı ısı kayıpları olusturmaktadır. Yüksek dairelerda %7 tek katlı dairelerda ise %20 seviyesinda ısı kayıbına yol açmaktadır. Pencereler kışın güneş ışığını geçirerek ısı kazancı dayanıklıakta fakat güneş ışığı almadığı vakit kazandığı ısıyı anında kaybetmektedir. 

ÇATI ISI YALITIMI

Konutlar suyun içeride buharlaşıp dışarıda yoğuşacağı biçimde tasarlanmalıdır. Su buharının dairelerin içersinde yoğuşmadan dışarı atılabilmesi ve vantilasyon ile havanın daha çok su tutabilmesi için yalıtım ve yapı malzemelerinin su buharının yoğuşmasına izin vermeyecek biçimde seçilmesi gereklilidir. Gece ile gündüz arasındaki sıcaklık farkları sebebiyle dairelerda ısıl dinamiklik söz hususudur. Çatılarda yapılacak mantolama programları ile bu ısıl dinamiklik belli miktarlarda sabitlenebilmektedir.

Bir önceki yazımız olan Isı Yalıtımı Nasıl Yapılır Ve Malzemeleri Nelerdir?  Başlıklı makalemizi de okumanızı tavsiye ediyoruz.