Isı Yalıtımı Nasıl Yapılır ve Malzemeleri Nelerdir?


Isı Yalıtımı Nasıl Yapılır ve Malzemeleri Nelerdir?

Isı Yalıtımı Nasıl Yapılır ve Malzemeleri Nelerdir?

Isı yalıtım malzemeleri; ısı kayıp ve kazançlarının azaltılmasında sarfedilen yüksek ısıl dirence sahip özel malzemelerdir. Avrupa standartlarında ısı ilfaktörlik katsayıları 0,06-0,10 W/mK’nın altında olan malzemeler, mantolama malzemeleri olarak bilinir.

Isı izolasyonu hedefi ile sarf edilen ısı yalıtım malzemeleri açık gözenekli ve kapalı gözenekli olarak sınıflandırılabilir. Açık gözenekli ya da elyaflı ısı yalıtım malzemeleri ne; camyünü, taşyünü (mineral yünler), ahşap yünü, seramik yünü, cüruf yünü; kapalı gözenekli ısı yalıtım malzemeleri ise EPS genleştirilmiş polistiren, XPS ekstürüde polistiren, elastomerik kauçuk, polietilen köpüğü, cam köpüğü numune verilebilir. Bu ısı yalıtım malzemeleri bütünde çatı, duvar, döşeme ve ortam gibi yapı elemanlarında ve tesisatlar da tüketilir. Bu ısı yalıtım malzemelerinin yanı sıra pencereleri meydana getiren nitelikli doğramalar ile yalıtım camı üniteleri de ısı izolasyonunda büyük ehemmiyet tasir. Bir başka büyük mühim nokta kullanılacak malzemelerin en iyi ısı yalıtım mamülleri gerçekleştiren markalardan elde edilmiş olmasıdır.

 Yalıtım Camı üniteleri çeşitlerine göre alçakta kümelenmiştir:

  • Standart yalıtım camı üniteleri
  • Özel ısı denetim kaplamalı yalıtım camı üniteleri
  • Özel ısı ve güneş denetim kaplamalı yalıtım camı üniteleri

Kaplama Yalıtım Camı Isı Yalıtım Malzemeleri Üniteleri

Isı yalıtım malzemelerinin asli hedefi, yapı elemanlarının ısı iletim direncini çoğaltmaktır. Bu amaçla bu mamüllerin yalıtma özelliğini ısı iletim katsayıları belirler. Isı iletim kat sayısı ne kadar düşükse, o ürünün yalıtım özelliği artar. Bu amaçla, ısı yalıtım malzemelerinin ısı iletim kat sayısınin düşük olması istenir. Yanı sıra uygulanacağı ayrıntıya göre yalıtım malzemelerinin; ses sönümleme dşayetleri, yangın karşısındaki performansları, su emme değeri, donma çözülme dayanımı, yük altındaki programlar için basma dayanımları mantolama malzeme seçiminde mühim rol alır. Kullanim basitliği ve ekonomik olması da ısı yalıtım malzemelerinde aranan başka bilhassardir.

Uygulama alanlarına göre sarfedilen ısı yalıtım malzemeleri, alçakta standartlari eşliğinde listelenmiştir.



Bir önceki yazımız olan İç Cephe Isı Yalıtımı Başlıklı makalemizi de okumanızı tavsiye ediyoruz.