İç Cephe Isı Yalıtımı


İç Cephe Isı Yalıtımı

Binaların izolasyonunda kullanılan tekniklerden bir tanesi de İç cephe ısı yalıtımı sistemleridir. Bu sistemler dış cephe mantolama programının yapılamadığı hallerde tercih edilmektedir.  iç cephe yalıtımında aynen dış cephe tekniğindeki gibi mantolama programı uygulanır. Konut idareleri ortak ısı izolasyonu kararı alamamışsa konut sakinleri iç cephe ısı yalıtımı programı yaptırarak oldukça az da olsa ısı tasarrufu sağlamış olur.

İç cephe ısı yalıtımı program biçimi dış cephe mantolama programa gibi etki etmese de yine de uygulanmamış olan alanlardan çok daha fazla enerji tasarrufu sağlar. Duvarlar ısı yalıtım levhaları ile kaplanır ve boyanır, isteğe bağlı olarak alçıpan programları ile estetik bir manzara elde edilebilmektedir.

İÇ CEPHE MANTOLAMANIN SAKINCALARI

İç cephe ısı yalıtımının dış cephe gibi etkili olmayan bir takım başlıkları vardır. Özellikle de iç cephe uygulamanın doğuracağı sakıncaları aşağıda belirttik.

  • Duvarlarda ısı köprüleri oluşturur ve tam ısı izolasyonu sağlayamaz.
  • Binanın dış duvarlar korunmadığı için, dış cephede meydana gelebilecek çatlaklar yapı elemanlarının ıslanmasına sebep olur. Su sızıntısının vakit içinde iç yüzeye kadar ulaşması halinde küf, mantar, boya dökülmesi gibi hasarlara niçin olur.
  • Oluşan rutubet, küf, mantar vb. olumsuzluklar sebebi ile insan sağlığı yönünden tehlike getirmektedir.
  • Isıtma sistemi (kombi, klima vb.) kapatıldığında oda ısısı süratle düşmeye başlar.
  • İç duvarlara uygulandığı için bina dış yüzeyinin ısınmasına engel olamaz ve yaz aylarında enerji tasarrufu sağlayamaz.
  • Yapı malzemelerinin ısı depolama yeteneklerinden faydalanılmaz.

Bir önceki yazımız olan Isı Yalıtımı Nasıl Yapılır? Başlıklı makalemizi de okumanızı tavsiye ediyoruz.