Isı Yalıtımı Nasıl Yapılır?


Isı Yalıtımı Nasıl Yapılır?

Isı izolasyonu, konutların çatılarına, dışa ya da garaj, depo gibi kullanılmayan seksiyonlere bakan duvarlarına, toprak ya da içersinde yaşanmayan madurumlar ile konutlari ayıran döşemeleri, tesisat boruları ile havalandırma kanallarına yapılır. Hem de özel kaplamalı yalıtım camı üniteleri ve yalıtımlı doğramalar kullanılarak kışın pencerelerden meydana gelen ısı kayıpları azaltılır, makalen binaya güneş sıcaklığı girişi sınırlanır. Böylece ısıtma ve soğutma için harcanan enerjiden tasarruf sağlanır.

mantolama avantajlarından tam manasıyla yararlanmak için, evlerin kışın soğuk, makalen sıcak kısımlara bakan bütün duvar ve döşemeleri, çatıları kesinlikle yalıtılmalı ve nitelikli pencere kullanılmalıdır. Isı izolasyonu, binanın esasından çatısına kadar dışa ya da kullanılmayan kısımlara bakan yüzeylerine, ısı geçişini azaltan özel yalıtım malzemelerinin uygulanması ile yapılır.

Çatı Yalıtımı

Çatıların yalıtımı çatıların şekline göre değişen yalıtım programları bulunmaktadır. Çatılarda ısı izolasyonu; levha ya da şilte şekilinde detaylı yalıtım malzemeleriyle yapılır. Çatı örtüsü ile tavan döşemesi arasında kullanılmayan boşlukların bulunduğu konutlarda, ısı izolasyonu tavan döşemesi üzerine serilerek yapılır. Çatı arasının hayat mekânı olarak kullanıldığı konutlarda ısı izolasyonu çatı oranın da yapılır. Ahşap konstrüksiyon çatılarda ısı izolasyonu merteklerin arasına, altına ya da üzerine yapabilir. Betonarme kırma çatılarda ise bütünde beton yüzeyin üzerine yapılır.

Duvar Yalıtımı

Duvarlarda yalıtım ise, detaylı malzemelerin bütünde duvarlara monte edilmesiyle, binanın dışından, içersinden ya da iki duvar katmanının arasından yapabilir. Dıştan oluşturulan programlar ile cephenin bütününe mantolama malzemeleri sabitlenebildiğinden, ısı köprüleri oluşmaz. Aynı vakitte program dış doğrultudan yapıldığı için duvarlar sıcak kalır ve yoğuşma ortaya gelmez. Dış cephelerde kullanılacak olan ısı yalıtım levhaları bu program için özel olarak üretilmiş olması gereklidir.

Pencere ve Kapı Yalıtımı

Pencerelerde iyi bir ısı izolasyonu; nitelikli, sızdırmaz, doğru uygulanmış ve düşük ısı geçirgenlik dşayetlerine sahip doğramalar ve yalıtım camı üniteleri ile olası olabilir. Binalardaki kapılar da enerji verimliliği göz önüne alınarak tercih edilmelidir.

Bir önceki yazımız olan Isı Yalıtımı Fiyatları Başlıklı makalemizi de okumanızı tavsiye ediyoruz.