Isı Yalıtım Malzemeleri


Isı Yalıtım Malzemeleri

Isı yalıtım malzemeleri; ısı kayıp ve kazançlarının azaltılmasında sarf edilen düşük kalınlıklarda yüksek ısıl dirence sahip, hafif özel malzemelerdir. Isı yalıtım malzemelerini başka malzemelerden ayıran en mühim özellik ısı iletim katsayılarının düşük olmasıdır.

Isı iletkenlik katsayısı; birim kalınlıktaki bir malzemenin birbirine paralel olan iki yüzeyindeki sıcaklık farkının 1°C olması halinde iletim yolu ile aktarma edilen enerji seviyesini ifade eder. Isıl iletkenlik katsayısının birimi “W/m.K” dir. Isıl iletkenlik katsayısı düştükçe ürünün yalıtım özelliği artar. Aşağıda birtakım malzemelerin ısıl iletkenlik katsayısı verilmiştir.

Isı yalıtım malzemeleri düşük olan ısı iletkenlik katsayısı ile düşük olan kalınlıklarda yüksek ısıl direnç temin ederler. Isıl direnç malzemenin kalınlığının (m), ısıl iletkenlik katsayısı seviyesidir. Isıl direnç; “R” harfiyle gösterilir ve birimi “metrekare K/W”dır. Bir malzemenin ya da yapı elemanının ısıl direncinin arttıkça aktarma olan ısıl enerji azalır.

Mesela ısıl iletkenlik sayısal değeri 0,9W/m.K olan 30cm (0,3m) kalınlığındaki bir tuğla duvarın ısıl direnci 0,33 metrekare K/W iken ısıl iletkenlik sayısal değeri 0,04W/m.K olan 4cm (0,04m) bir ısı yalıtım malzemesinin direnci 1 metrekare K/W’dir. Özetle; 4cm kalınlığındaki bir ısı yalıtım malzemesinin ısıl direnci 30cm kalınlığındaki bir tuğla duvarın ısıl direncinin 3 katı bulunduğu özetlenebilir.

Isı izolasyonu hedefi ile sarf edilen  mamüller açık gözenekli ve kapalı gözenekli olarak sınıflandırılabilir. Açık gözenekli ya da elyaflı malzemelere; camyünü, taş yünü (mineral yünler), ahşap yünü; kapalı gözenekli malzemelere ise ekstürüde polistiren köpüğü (XPS), cam köpüğü numune verilebilir. Isı yalıtım malzemeleri konutların çatı, duvar ve döşemelerini meydana getiren yapı elemanlarında ve tesisatlar da tüketilir. Bu malzemelerin yanı sıra pencereleri meydana getiren nitelikli doğramalar ile yalıtım camı üniteleri de ısı izolasyonunda büyük ehemmiyet taşır.


Bir önceki yazımız olan Isı Yalıtımı Nedir? başlıklı makalemizi de okumanızı tavsiye ediyoruz.