Dış Cephe Kaplama


Dış Cephe Kaplama

Dış Cephe Kaplama: Estetikten Fonksiyonelliğe

Evlerimizin veya binalarımızın dış cephesi, ilk izlenimleri oluşturan ve aynı zamanda binanın dayanıklılığını etkileyen önemli bir unsurdur. Dış cephe kaplaması, bir binanın dış yüzeyini şekillendirmenin ve korumanın anahtarıdır. Ancak dış cephe kaplama sadece işlevsel değil, aynı zamanda estetik bir unsur olarak da büyük bir rol oynamaktadır. İşte dış cephe kaplaması hakkında her yönüyle bilmeniz gerekenler.

Dış Cephe Kaplamanın Avantajı Nedir?

  1. Binaların dışına oluşturulan cephe kaplamaları binayı bir kabuk gibi sarmaktadır.
  2. Dışarıdan oluşturulan kaplama dış etkilere karşı konutları korumaktadır.
  3. Dış cephe kaplama programlarında kullanılacak olan kaplama malzemelerinin kalınlığı artırılarak, ısı tasarrufunun yükselmesi sağlanmaktadır.
  4. Dış cephe kaplamaları daha uzun ömürlüdür.
  5. Dış Cephe Kaplama Nerelerde Yapılmaktadır.
  6. Dış cephe kaplama işlemleri küf, rutubet, nem gibi problemlerin ve iç kısımlarda kabarmaların bulunduğu yerlerde de yapılmaktadır.
  7. Binalarda çatlakların oluştuğu, dayanımlarını yitirdiği yerlerde de yapılmaktadır.
  8. Tüm bunların yanısıra Isı ve ses yalıtımının gereksinim duyulduğu konut, toplu konut, kamu ve idari konutlar dahil olmak üzere her türlü yapılarda dış cephe kaplama programı yapılmaktadır.

Dış Cephe Kaplama Yaparken Neye Dikkat Etmek Gerekir?

Dış cephe kaplamalarında yalnızca dış cephe amacıyla özel üretilmiş olan dış levhalar kullanılmalıdır. Dış levhaların en büyük özelliği dış atmosfer koşullarına göre özel formüller ile üretilmektedir.

Dış cephe kaplamalarında levhaların montajı esnasında oluşturulan izolasyon malzemeleri ile arasında 20 – 30 mm hava boşluğu bırakılmasında yarar vardır.

Levhaların konstrüksiyona montaj esnasında muhakkak paslanmaz ya da galvanizli özel vidalar kullanılarak dış cephe kaplama sistemleri oluşturulmalıdır.

Levhaları en mühim özelliklerinden biri de basit ve vakit yönünden üstünlük gerçekleştiren duvar sistemleridir. Duvar oluşturulması söz hususu olan hallerde program yeri ve şartları göz önüne alınarak statik hesap yapılmalıdır.

Levhaların birleşim bölgelerinde muhakkak yükseklik farkları meydana gelmesine engel olunmalıdır.

Yapılan montaj ardından vida başları akrilik macunla kapatılmalı, macun kuruduktan sonra ilgili bir şekilde zımpara prosedürü yapılmalıdır.