Dış Cephe Mantolama Modelleri


Dış Cephe Mantolama Modelleri

Dış mekandan gelen soğuk hava dalgasını, bina içindeki ısıyı güvenliğini sağlamak amacıyla, bina dış cephesi ısı yalıtım malzemeleri ile kaplanması işlemine Dış cephe mantolama uygulaması denir. Birçok Mantolama Çeşitleri vardır. Dış cephe mantolama uygulaması 21.yy içinde en yaygın olarak görülen ısı yalıtım sistemidir. Özellikle İstanbul içerisinde binlerce şantiye bulunur. İstanbul Anadolu Yakası ve Avrupa Yakası olarak çok sayıda mantolama firmaları mevcuttur. Kullanılan malzemel türleri: EPS, XPS, Karbon takviyeli EPS, Taş yünü dış cephe kaplama levhaları.

İÇ CEPHE MANTOLAMASI

Dış cephe kaplama uygulaması gibi uygulanmaktadır. Fakat burada süreç ters işleyip, İç cephe duvarları ısı yalıtım malzemeleri ile kaplanmak amacıyla iç cephe mantolama uygulaması uygulaması yapılır ve boyanır, kaplamanın üzerine alçıpan uygulaması da yapma olanağı sağlamaktadır. Kullanılan malzemeler: EPS, XPS, Karbonlu EPS, ısı yalıtım plakaları kullanılabilir.

ORTADAN MANTOLAMA

İki masif yapı kabuğu ve bunların arasında yer alan ısı yalıtım katmanının meydana getirdiği çift kabuk dış duvar sistemi ortadan ısı yalıtımlı dış duvar olarak adlandırılmaktadır. Kullanılan malzemeler: Ortadan ısı yalıtımlı dış duvarlarda, cam yünü, taş yünü, ahşap yünü. koyun yünü, mineral lifli plaka ısı yalıtım malzemeleri, EPS ve XPS sert köpük, poliüretan sert köpük, genleştirilmiş üreformaldehit köpük vb. plak yapan ısı yalıtım malzemeleri, cam köpüğü ya da genleştirilmiş perlit ya da verniküit, bims vb taneli yalıtkan dolgu malzemeleri kullanılmak amacıyla ısı yalıtım malzemeleri olarak sarf edilen mantolama türleri uygulamasıdır.

DÖŞEME MANTOLAMASI

Zemine oturan döşemelerde, içerisine su geçirmeyen ve yüksek basma mukavemetine sahip XPS plakalar kullanılmalıdır. Isıtılmayan bodrumların üzerinde yer alan döşemelerde, mantolama bodrum tavanına tayin edilerek, zemin katların döşemelerden kaynaklanan ısı kayıpları engellenen mantolama türleri tekniklerindendir.

ÇATI MANTOLAMASI

Çatı arasında yürünmesi gerektiğinde, ahşap kadronlar üzerine kalaslarla yürüme yolu inşa edilmelidir. Yalıtım malzemesi eğer yüke maruz kalacak ise şilte tipi ürünler yerine levha formunda sert mantolama malzemeleri kullanılmalıdır. Uygulama yapılacak çatı döşemesinin üstü, toz, kir harç artıklarından temizlenerek ya da döşeme betonu üzerine mala perdahlı ince şap uygulaması yapılarak, düzgün bir zemin temin edilir. Düzgün yüzey üzerine yoğuşma tahkikinin sonuçlarına göre buhar dengeleyici serilir ve kalınlığı TS 825 “Binalarda Isı Yalıtım Kuralları Standardına göre belirlenmiş mantolama malzemeleri döşenen mantolama türleri uygulamalarındandır.