Binalarda Mantolama Nerelere Yapılır?


Binalarda Mantolama Nerelere Yapılır?

Binalarda Nerelere Yapılır?

Mantolama ve söve konusunda pek çok bilgiye yer veren firmamız bu yazıda da dış cephe kaplama nerelere yapılır? Bu konuda bilgi verme zorunluluğu hissetmiştir. Çünkü ülkemizde görülüyor ki mantolama konusunda yanlış bir algı var ve bu sisteminde yalnız binaların dış yüzeyinde uygulandığı akla geliyor.  

2000 yılında çıkarılmış olan bir yasayla birlikte artık yeni binaların tamamında yapı denetim şirketlerinden izin alınabilmek için mantolama yapılması zorunlu hale getirilmiş. Daha önceki binaların ise 2017 yılına kadar tüm bu mantolama çalışmalarının bitirilmiş ve uygulanmış olması gerekir. Aslına bakarsanız diğer bir adıyla ısı yalıtımı olarak bilinen bu uygulama konutların çatı, duvar, kolon ve kirişlerinin yanı sıra tesisatlarının ya da garajının her bölümüne uygulanabilmektedir

Mantolama uygulaması doğru olarak yapılmamış olan binalarda, fazla miktarda ısı ve enerji kaybı yaşanacaktır bu da ister istemez daha fazla faturalara, yaşam kalitesinin standardını yakalamada  ve sağlık konusundaki sorunlara, maruz kalma anlamına gelecektir.

Binaların dış cepheleri ve inşaat demirleri korozyona uğrayarak yapı ömrünün kısalmasına neden olur. Günümüzde inşa edilen binalar eksperler, mimar ve mühendislerce de gerekli görülen mantolama programıyla tamamlanmak durumunda, 2000 yılı ortamında çıkartılmış bir yasayla da tam binalar hedefiyle zorunluluk durumuna getirilmiştir.


Mantolama Uygulaması

Mantolama uygulaması, sarf edilen binaların başka bir deyişle sıra, okullar, hastaneler ve tam halk binalarında da kanun ile zorunlu kılınmıştır. Yasaya uymayarak mantolama yaptırmamış olan meskenlerin, emlak çıkarılmama, kiraya verilememe, konutun satışa çıkarılamaması gibi durumlar söz konusu olacaktır.

Daha önce yapılmış olan konutlarında tamamının 2017 Yılına Kadar dış cephe kaplama uygulaması yaptırma  lüzumluluğu var. Şu anda yapı denetim şirketleri ve yetkilendirilmiş kurumlarca oluşturulan kontroller neticesi binalar, siteler ve apartmanlar uyarılmaktadır. 2017 yılı sonrası yeni, daha önceki tam binalar hedefiyle yaptırımlar uygulanmaya başlayacaktır. Dış cephe mantolama programı TSE 25 standartlarında yapıldığında, % 50 oranında yakıt tasarrufu sağlamaktadırlar.

 Ama dış cephe kaplama uygulaması başka bir deyişle sıra, Sırça izolasyonu, duvar izolasyonu, asli izolasyonu, çatı izolasyonu ve kapı pencere izolasyonu yapılması gerekmektedir.